13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMaestrul Muratori, la Filarmonica din Sibiu

Maestrul Muratori, la Filarmonica din Sibiu

» Maestre Rinaldo Muratori, care este momentul, in cariera, in care un muzician alege sa devina dirijor?
— Este dificil de stabilit acest lucru, depinde de fiecare instrumentist in parte, de intentiile si visele sale in cariera. Eu unul imi aduc aminte ca toata viata mi-am dorit sa fac asa ceva. Aveam doar patru-cinci ani si tin minte ca, la casa noastra de langa Roma, bunicul avea un vechi patefon la care ascultam deseori uvertura la "Cotofana hoata" de Rossini, cantata la acordeon. Ma urcam mereu pe zidurile din curte si dirijam o orchestra imaginara. Ma simteam foarte fericit cand dirijam la patru ani si nu cred ca m-as plictisi vreodata de aceasta activitate. Parintii mei mi-au spus mai tarziu ca in acele momente era foarte clar pentru ei ca voi deveni un muzician.

» Cum ati inceput studiile muzicale si cum ati trecut la dirijat?
— M-am nascut la Roma si am urmat acolo si primele mele studii muzicale. Ai mei m-au trimis la pian, vioara si canto. M-am specializat in aceste domenii muzicale, dar la un moment dat mi-a venit o idee pe care am considerat-o geniala.
Am pus-o pe hartie – era o bucata muzicala compusa de mine – si, student fiind, am cautat pe cineva care sa dirijeze creatia mea muzicala, care suna foarte simfonic, daca pot sa spun asa. Nu am gasit pe nimeni si atunci am decis s-o dirijez chiar eu, pentru ca aveam destui colegi instrumentisti.
Mi-a placut si am continuat sa ma specializez in arta dirijatului, care e o activitate foarte complexa. Era in 1976, si am continuat apoi un an de studii in dirijat la Conservatorul din Roma.
Apoi, am obtinut o bursa pentru specializare in dirijatul orchestrei la Conservatorul din Viena, si atunci am inteles definitiv ca acesta va fi drumul meu in viata.

» Care este zona muzicala de care va simtiti atras?
— Imi place foarte mult sa dirijez muzica de film si partiturile de opera. Acestea suna spectaculos, atunci cand ai in fata o orchestra cu peste o suta de instrumentisti, asa cum sunt unele dintre orchestrele filarmonice occidentale.
Am dirijat de multe ori orchestrele posturilor tv si radio RAI, din Roma si Milano, am colaborat cu Orchestra Teatrului de Opera din Roma si din Atena, cu Scala din Milano. Mi-a placut sa lucrez cu British International Academy, cu Sinfonica Siciliana sau orchestra NBC. Imi place muzica de film si am dirijat deseori pentru coloanele sonore ale filmelor lui Franco Zeffirelli sau partituri in prima auditie ale lui Enio Morricone. In tara dumneavoastra, am condus orchestrele de la Oradea, Arad si, acum, de la Sibiu.

» Ati mai dirijat concerte la care se canta pe instrumente celebre?
— Am mai avut ocazia de a lucra cu posesorii unor instrumente celebre, dar este prima data cand voi lucra cu Pierre Amoyal si a sa Kochansky Stradivarius. Sunt si eu foarte curios sa aud cum suna, pentru ca fiecare asemenea instrument are o personalitate si un sunet aparte.

 

CV

 

Rinaldo Muratori a debutat ca dirijor in 1976, la Festivalul International de Muzica Contemporana de la Roma. Este castigator al Premiului Svarowsky pentru "inalta perfectiune muzicala" si a lucrat de-a lungul vremii cu cele mai cunoscute orchestre din lume. A fost discipolul lui Leonard Bernstein si a condus de multe ori orchestrele filarmonice ale grupului de radio si televiziune italian RAI. Este unul dintre fondatorii Orchestrei Simfonice "Bruno Walter" din Roma si ocupa acum catedra de studii de orchestra si dirijat la Conservatorul de Muzica din Pescara (Italia). Maestrul Muratori a condus in aceste zile ultimele doua concerte ale stagiunii de vara la Filarmonica de Stat din Sibiu.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă