7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăGDPRInterioare cu personalitate: tablourile şi fotografiile bine evidenţiate pot schimba radical o...

Interioare cu personalitate: tablourile şi fotografiile bine evidenţiate pot schimba radical o locuinţă

Pe lângă faptul că înfrumuseţează, operele de artă, fotografiile şi posterele dau culoare interiorului, îl fac mai primitor şi îi imprimă un aer personal. Pentru a deveni o încântare pentru ochi, aceste obiecte trebuie poziţionate corect şi armonios după câteva reguli ce ţin de echilibrul vizual.

Câteva reguli sunt deja binecunoscute, între acestea poziţionarea la nivelul ochilor precum şi lăsarea unui spaţiu mic între tablou şi perete. De asemenea, pe pereţii mari şi goi, fie se agăţaţi un tablou cu impact visual puternic, de dimensiuni mari, fie expuneți mai multe tablouri, dar mai mici, evitând aşezarea pe acelaşi perete cu fereastra sau în faţa ei.

În interioarele moderne iluminatul obiectelor de artă face parte din design.

TIPS&TRICKS: Designul luminii pentru operele de artă

Designer de interior Natalia Beleva, www.cocoonhome.ro, contact@cocoonhome.ro

În camerele întunecate, uleiul unei picturi se usucă, iar vopselele de plumb se întunecă și îşi schimbă culoarea. De asemenea, microorganismele se înmulțesc în întuneric, ceea ce poate strica imaginea. În schimb, lumina nu permite pânzei să se întunece, iar culorile de plumb și albul își păstrează aspectul original.

Opțiunea ideală ar fi să determinați locurile pentru pictură sau sculptură chiar din etapa de proiectare a decorului interior și să instalați în mod special surse de lumină suplimentare. Fără ele, în întuneric, obiectele de artă vor fi invizibile, vor fuziona cu fundalul și se vor pierde în atmosferă. Şi pentru aceasta există recomandări. Lumina de sus inundă spațiul în mod egal, fără a accentua obiectele sau zonele. O sculptură, deși masivă, nu produce un efect dramatic fără iluminare. 

Este de menţionat că într-un spațiu rezidențial, nu este suficient un singur iluminat direcțional. Fără lumina împrăștiată uniform în întreaga cameră, interiorul va fi întunecat, cu pete luminoase. Această situație este incomodă și este chiar dăunătoare pentru ochi. Calitatea controlată a luminii înseamnă un unghi îngust sau amplu al distribuției, intensității și culorii sale. 

Lumina poate fi caldă, rece sau neutră. Există producători care oferă sisteme de iluminat cu unghiuri diferite pentru moduri variate de expunere a operelor de artă. Astfel puteţi selecţiona lumina în funcție de schema de culori a interiorului, umbra principalelor surse de lumină și, cel mai important, paleta de culori a operei în sine. 

Vă sugerez să alegeți lumină neutră sau caldă, ținând cont și de mărimea operei de artă, de înălțimea la care este expusă aceasta, precum și de înălțimea tavanului din cameră, de tipul lămpii, de putere și de optică.

Soluţii

În prezent există modele rotative convenabile pentru iluminatului imaginilor care pot fi ajustate prin mărirea, micșorarea și îndreptarea pânzei la unghi drept. De asemenea, se poate opta pentru un sistem de iluminat cu șină magnetică și spoturi, ce oferă o mare flexibilitate în privința montajului și amplasării spoturilor. Acest sistem elimină nevoia de fire și cabluri inestetice, spoturile fiind cuplate, decuplate și mutate în orice poziție. 

În prezent pentru a ilumina obiectele de artă și picturile, se folosesc surse de lumină cu LED, cu indice de redare a culorilor, o anumita temperatură, optică de calitate (oferă o linie clară de iluminat) și unghiuri diferite de lumină. Există, de asemenea, lămpi cu dispozitive suplimentare speciale care dau un spot deschis în formă de dreptunghi sau pătrat, ceea ce face posibilă evidențierea clară a pânzei cu cadrul. Spre deosebire de becurile cu radiație termică, care nu se recomandă să fie amplasate în apropierea picturilor, LED-urile sunt sigure pentru acestea. 

Dacă în muzee, unde expunerea se schimbă adesea, spoturile pe şine care pot fi mutate constituie soluţia ideală, în spațiile rezidențiale pot fi utilizate corpuri de iluminat încastrate, cum sunt scafele pentru lumină indirectă. Avantajul acestora este că sunt aproape invizibile, spre deosebire de proiectoare, care nu se pot încadra stilistic în interior și pot inunda spațiul mare al peretelui cu lumină uniformă. 

Iluminatul sculpturilor

Cu sculpturile și vasele este mai complicat deoarece acestea nu sunt plate, ci tridimensionale, jocul luminii și umbrei accentuând textura și creând un sentiment de volum. Unghiul optim pentru evidențierea sculpturilor este de 30 de grade. Pentru a ilumina obiectul din trei laturi, se recomandă amplasarea lămpilor într-un cerc la o distanță egală. Pentru cel mai puternic efect, puteți utiliza mai multe niveluri de iluminat: de bază, de umplere și din spate. 

 

 

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă