5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăGDPRUtilitatea unui certificat energetic

Utilitatea unui certificat energetic

Pentru obtinerea unui certificat energetic, persoana interesată trebuie să stie, în primul rând ce este un certificat energetic, când este acesta necesar, cât costă si cum se obtine.

Conform legii 372/2005, certificatul energetic este documentul necesar la:

  • întocmirea contractelor de închiriere a unui imobil
  • întocmirea contractelor de vânzare-cumpărare a unui imobil
  • pentru receptia unei clădiri nou construite.

Începând cu anul 2013 certificatul energetic este un act obligatoriu pe care trebuie să îl obtină oricare persoană care doreste să închirieze, să vândă un imobil sau să facă receptia unei clădiri nou construite. Fără certificat energetic aceste tranzactii nu sunt legale.

Desi piata neagră a luat amploare în ceea ce priveste închirierea imobilelor, multi proprietari preferând să scutească niste bani închiriind „la negru” aceasta atrage după sine consecintele neacopererii din punct de vedere legal, astfel încât fără acte în cazul în care sunt fentati proprietarii imobilelor nu pot fi apărati de lege, neavând nicio justificare. La fel se întâmplă si în cazul vânzărilor însă în această privintă riscul este mai mare, vânzătorul ajungând să se confrunte cu situatia de a avea anulata tranzactia sau chiar a ajunge să suporte amenzi usturătoare din cauza faptului că a considerat o variantă mai bună efectuarea tranzactiei fără a tine cont de lege.

Certificatul energetic se realizează conform legii de către o persoană de specialitate autorizată MDRAP, numită auditor energetic atestat.

Un certificat energetic in Bucuresti se obtine prin parcurgerea câtorva pasi simpli, care implica un efort minim din partea beneficiarului.

În primul rând, trebuie pregătită documentatia care trebuie pusă la dispozitia auditorului energetic: planurile imobilului cu amplasamentul in teren, planurile fiecărui nivel al clădirii, releveul imobilului (în cazul în care acesta lipseste se va realiza unul).

În continuare, sunt colectate informatiile cu privire la locuintă si această operatiune se realizează prin vizitarea imobilului de către un auditor energetic. La vizita respectivă, auditorul energetic studiază documentele necesare certificării energetice, evaluează  instalatiile de încălzire, de preparare a apei calde de consum, de iluminat si de  climatizare.Toate informatiile extrase din documentatie sunt completate de observatiile vizuale cu privire asupra detaliilor de ordin tehnic al clădirii.

În urma vizitei, sunt prelucrate datele si informatiile obtinute prin folosirea unor calcule de specialitate care redau la final consumul  energetic al imobilului,care incadrează imobilul într-o clasă de performantă energetică careia ii corespunde si o notă energetică.

Astfel, certificatul energetic elaborat este tipărit si  se poate elibera.

Exista multe companii specializate in eliberarea certificatelor energetice. Este bine de stiut ca exista doua tipuri de auditori energetici atestati MDRAP: gradul 1 care au voie sa elibereze certificate energetice pentru orice tip de imobil; auditori energetici grad 2 care nu au voie sa elibereze decat pentru cladiri de locuit (apartamente si case), deci nu pentru domeniul tertiar.  Deci trebuie mare atentie cand va alegeti persoana cu care veti face certificatul energetic. Echipa avizez.ro elibereaza certificate energetice pentru zonele Bucuresti, Ilfov, Giurgiu, Constanta si Tulcea. Este o echipa de auditori energetici grad 1, de la care puteti obtine consultanta energetica in domeniul certificari si auditarii energetice.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă