10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăVideoVIDEO. Documentar exclusiv Institutul Cultural Român despre expediția lui Emil Racoviță

VIDEO. Documentar exclusiv Institutul Cultural Român despre expediția lui Emil Racoviță

Emil Racoviță, cel care a dat naștere unei științe noi – biospeologia, este prezentat de speologul și naturalistul Cristian Lascu, fost redactor-șef al prestigioasei publicații National Geographic România, într-un material video bogat ilustrat cu fotografii din Antarctica făcute chiar de către narator, în decursul unei expediții de documentare pe urmele navei Belgica.

Proiectul este inițiat de către Institutul Cultural Român Bruxelles la 100 de ani de la înființarea Institutului de Speologie „Emil Racoviță” de la Cluj și la 121 de ani de la succesul expediției Belgica, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Belgiei.

„Îl vom găsi pe Racoviță în enciclopediile lumii, poate nu neapărat ca pionier al cercetării antarctice, dar cu siguranță drept cel care a creat această nouă disciplină, biospeologia, știința creaturilor vii din peșteri.”, spune Cristian Lascu.

Pierderea unor membri ai echipajului, prizonieratul în gheața Sudului extrem, izolarea și incertitudinea, dar și prieteniile strânse, descoperirile și fiorul pionieratului, toate acestea au marcat această legendară expediție.

După doi ani de peregrinări și explorări, Belgica a revenit triumfal în Europa. Savantul român a fost copleșit de onoruri și a devenit director-adjunct al Laboratorului Oceanografic Arago. De asemenea, devine codirector al periodicului „Archives de Zoologie expérimentale et générale”, cea mai prestigioasă revistă de specialitate din Europa, pe care tot el o înființase în 1872.

Emil Racoviță avea să renunțe treptat la studiul oceanografiei și să se dedice noii științe – biospeologia – pe care a fondat-o oficial în anul 1907. Întors la Cluj, pune bazele primului Institut de Speologie din lume, iar rezultatele sunt excepționale: 1.200 de peșteri explorate în Europa și Africa, o colecție incluzând 50.000 de animale de peșteră, 66 de tratate publicate despre fauna subterană, consemnate în 6.000 de pagini.

Cristian Lascu a fost redactorul șef al publicației National Geographic România și a produs numeroase documentare alături de marele naturalist francez Jacques Yves Cousteau. El este descoperitorul peșterii Movile, ecosistem unic în lume, ce s-a bucurat de ecouri în presa internațională (Science, La Recherche, Nature, New York Times, Life, National Geographic SUA, Washington Post, The Independent, Stern, Der Spiegel, Le Monde, Science et Vie, Scientific American).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă