16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăAldine12 decembrie în istorie: Traian Băsescu câștigă alegerile. România declară război Statelor...

12 decembrie în istorie: Traian Băsescu câștigă alegerile. România declară război Statelor Unite

1787: Pennsylvania a devenit cel de-al doilea stat american care a ratificat Constituția SUA.

1821: S-a născut Gustave Flaubert, scriitor francez (decedat 1880)

1864: Episcopia ortodoxă de la Sibiu a fost ridicată la rangul de mitropolie, având în subordine episcopiile de Arad și de Caransebeș; Andrei Șaguna a fost numit mitropolit.

1868: Înființarea agenției diplomatice române la Viena.

1896: Guglielmo Marconi a făcut, la Londra, prima demonstrație publică a radioului.

 
1911: Regele George al V-lea și regina Mary de Teck sunt încoronați împărat și împărăteasă a Indiei.

1911. Delhi devine capitală a Indiei, în locul orașului Calcutta.

1913: Pictura “Mona Lisa” a lui Leonardo Da Vinci a fost recuperata, la Florența, dupa doi ani de la furtul ei din Muzeul Luvru din Paris.

1915: S-a născut Frank Sinatra (Francis Albert), actor și cântăreț american (decedat 1998)

1924: În Austria intră în folosință șilingul drept nouă monedă națională, înlocuind astfel vechea coroană.

1925.  Reza Khan devine șah al Iranului, inaugurând dinastia Pahlavi.

1927: S-a înființat Asociația Presei Sportive din România.

1941: Al doilea război mondial: La insistențele guvernelor Germaniei și Italiei, România declară război Statelor Unite. Între cele două țări nu încep operații militare directe, dar această zi a marcat ruperea relațiilor diplomatice.

1944: Bunurile Teatrului Național din București au fost cedate Uniunii Sovietice, în contul despăgubirilor de război reglementate de Convenția de Armistițiu semnată la Moscova, la 12 septembrie 1944.

1963: Kenya își proclamă independența față de Marea Britanie.

1978: S-a născut Monica Bîrlădeanu, actriță româncă.

1983: A murit Amza Pellea, actor român de teatru și film (născut 1931)

1991: Curtea Supremă de Justiție, Secția militară, i–a declarat nevinovați pe foștii membri ai Comitetului Politic Executiv al PCR.

1992: A luat ființă formația de muzică folk–pop “Pasărea Colibri” avându–i ca membri pe: Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Florian Pittiș, Vladi Cnejevici.

1999: În urma unor puternice furtuni ce au avut loc în Europa de Vest, totalul pagubelor fiind evaluat la peste 5 miliarde euro, petrolierul Erika a naufragiat în largul coastelor Bretania; mai multe sute de kilometri de plajă de pe coasta Atlanticului au fost invadate de “mareea neagră” provenită de pe petrolier.

2002: Uniunea Europeană a invitat zece țări candidate la aderare -Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Cipru și Malta – să i se alăture începând cu data de 1 mai 2004. Numărul membrilor UE crește astfel de la 15 la 25. Pentru România și Bulgaria a fost fixat ca termen al aderării anul 2007.

2004: Alegeri prezidențiale tur II: primarul Bucureștiului, Traian Băsescu, câștigă alegerile, învingându-l pe primul ministru Adrian Năstase.

2012: Coreea de Nord lansează cu succes primul ei satelit, Kwangmyŏngsŏng-3-2.

2015: La Paris s-a semnat un tratat în temeiul Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice⁠(d) (UNFCCC – acronim în limba engleză ), care reglementează măsurile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon începând cu anul 2020.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă