11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalGermania adoptă o lege ce limitează reîntregirea familială pentru refugiați

Germania adoptă o lege ce limitează reîntregirea familială pentru refugiați

Adoptat cu 376 de voturi pentru şi 298 împotrivă, textul prelungeşte până la 31 iulie un moratoriu în vigoare de la începutul lui 2016 cu privire la reîntregirea familială pentru refugiaţii numiţi ‘subsidiari’.

În această categorie sunt incluse sute de mii de persoane, cu un statut de protecţie temporar şi în special sirieni ce fug din calea războiului, explică agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

Începând cu 1 august, 1.000 de persoane vor fi autorizate în fiecare lună să imigreze în Germania în cadrul reîntregirii familiale, cotă ce nu include ‘cazurile de urgenţă’.

Ministrul de interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, a susţinut joi, în parlamentul federal, planurile Berlinului de a restricţiona reîntregirile familiilor de refugiaţi care trăiesc pe teritoriul german.

‘La finalul unei dezbateri dificile, avem nevoie de rezultate, pentru că este vorba de fiinţe umane. Iar rezultatul nostru, compromisul nostru este în acelaşi timp plin de umanitate şi responsabilitate, integrare şi limitare, dar şi de generozitate şi realism’, a declarat De Maiziere în faţa parlamentarilor germani.

‘Unii idealişti cred că reglementarea este prea strictă. Da, acesta este un compromis’, a declarat De Maiziere, membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a lui Angela Merkel.

El a recunoscut totodată că CDU-CSU şi SPD au stabilit priorităţi diferite în gestionarea problemei privind reîntregirile familiale. Conservatorii Angelei Merkel cereau la început o îngheţare totală a reîntregirilor familiale, în timp ce social-democraţii doreau o mare generozitate.

‘Trebuie să fim pregătiţi să acceptăm compromisul’, a mai spus Thomas de Maiziere.

Însă acest compromis ridică un obstacol important în negocierile pentru formarea unui guvern de coaliţie sub conducerea Angelei Merkel, la peste patru luni după legislativele care au lăsat Germania fără o majoritate evidentă.

Legea trebuie să fie votată şi de Bundesrat, camera superioară a Parlamentului, însă este vorba de o formalitate.

La rândul său, partidul de extremă dreapta AfD, care a avut parte de o intrare istorică şi răsunătoare în camera deputaţilor după alegerile din 24 septembrie, a criticat textul adoptat joi.

‘Considerăm că reîntregirea familială nu trebuie să aibă loc în ţara noastră, ci în zone protejate, în Siria (de exemplu) care este în mare parte pacificată’, a declarat deputatul Christian Wirth, denunţând un proiect european de ‘înlocuire’ a populaţiei continentului prin migranţi arabi şi africani.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă