15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInternaționalJohnson nu propune o alternativă realistă la ”backstop”

Johnson nu propune o alternativă realistă la ”backstop”

Într-o scrisoare adresată conducătorilor europeni, Boris Johnson, care spune că vrea să părăsească Uniunea Europeană (UE) la 31 octombrie cu sau fără acord, evocă ”aranjamente” în vederea înlocuirii acestui dispozitiv.

Însă această scrisoare ”nu propune o soluţie operaţională legală în vederea evitării reimpunerii unei frontiere dure pe insula irlandeză”, subliniază o purtătoare de cuvânt a CE.

”Poziţia noastră cu privire la backstop este binecunoscută (…). Acesta este singurul mijloc identificat până în prezent de cele două părţi în vederea onorării acestui angajament”, adaugă ea.

La rândul său, Donald Tusk a apreciat că Boris Johnson nu a propus vreo ”alternativă realistă”.

”Backstopul este o asigurare menită să evite o frontieră fizică pe Insula Irlanda, în aşteptarea găsirii unei alternative”, scrie el pe Twitter.

”Cei care sunt împotriva backstopului şi nu propun alternative realiste sunt, în realitate, în favoarea reimpunerii unei frontiere, chiar dacă nu recunosc acest lucru”, subliniază preşedintele Consiliului European.

Boris Johnson consideră că această dispoziţie, care cristalizează opoziţia ”Brexiter”-ilor faţă de acordul negociat de Theresa May, aduce atingere suveranităţii britanice.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...
Ultima oră
Pe aceeași temă