19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalKim Jong Un mai "înmoaie" tonul față de "dușmanii" din sud

Kim Jong Un mai “înmoaie” tonul față de “dușmanii” din sud

“După ce a ascultat raportul delegaţiei, Kim Jong Un şi-a arătat satisfacţia faţă de conţinutul acestuia şi a spus că Sudul, care a rezervat o primire specială delegaţiei Coreei de Nord, a fost foarte impresionant”, a scris agenţia nord-coreeană KCNA într-o scurtă relatare a întâlnirii, adăugând că liderul de la Phenian a “exprimat mulţumirile sale” Seulului.

Numărul unu nord-coreean a subliniat, de asemenea, importanţa obţinerii de “bune rezultate” continuând “încălzirea climatului de reconciliere şi dialog”, potrivit agenţiei oficiale.

Kim Jong Un “a precizat în detaliu direcţia pentru îmbunătăţirea relaţiilor Nord-Sud şi a dat instrucţiuni importante în acest domeniu pentru a se lua măsuri practice în acest scop”, a mai arătat KCNA, conform Agerpres.

Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang au favorizat o destindere spectaculoasă între cele două Corei – tehnic aflate încă în război – după doi ani de tensiuni extreme în peninsulă.

Nordul a efectuat trei teste nucleare, dintre care ultimul, cel mai puternic, în septembrie, şi zeci de tiruri de rachete, afirmând că este în măsură să lovească teritoriul continental american cu o bombă atomică.

Conducătorul nord-coreean a respins luni de zile invitaţiile Seulului adresate ţării sale, de a lua parte la JO, după care a avut o întoarcere bruscă de poziţie în discursul de Anul Nou.

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, s-a întâlnit sâmbătă, la Seul, cu preşedintele onorific al Coreei de Nord, Kim Yong-Nam, şi cu sora liderului Kim Jong Un, dialog istoric în ciuda avertismentelor Washingtonului asupra unei “ofensive a farmecului” olimpic din partea Phenianului.

Moon a primit-o la Casa Albastră, sediul preşedinţiei sud-coreene, pe Kim Yo Jong, prima membră a dinastiei conducătoare din Nord care a păşit pe teritoriul marelui rival de la sfârşitul războiului din Coreea.

Kim Yong-Nam, cel mai înalt demnitar nord-coreean care a vizitat Sudul până acum, a fost de asemenea prezent.

Cele mai citite

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...
Ultima oră
Pe aceeași temă