16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalScandal în Germania, după ce un europarlamentar a cerut "o soluţie definitivă...

Scandal în Germania, după ce un europarlamentar a cerut “o soluţie definitivă la problema migraţiei”

Conform presei germane, acesta este un limbaj apropiat celui folosit de fascişti pentru exterminarea evreilor.

Preşedinte al Partidului Popular European (PPE/dreapta), principalul grup politic din Parlamentul European, Manfred Weber a dat cu toate acestea ulterior asigurări că nu a avut absolut nicio rea intenţie.

“În 2018, tema centrală europeană este soluţia definitivă la problema migraţiei”, a declarat Weber la radioul public bavarez.

“Avem nevoie de răspunsuri legale la nivel european”, a adăugat el.

Manfred Weber a fost imediat acuzat în ţara sa că recurge la un vocabular apropiat celui nazist.

“Soluţia finală” – “Endloesung” în germană – a fost termenul folosit de regimul lui Adolf Hitler pentru a extermina şase milioane de evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Europarlamentarul german nu a recurs la termenul de “Endloesung”, însă a folosit expresia “finale Loesung”, care se apropie foarte tare de prima.

El a făcut aceste declaraţii pentru a apăra controversata participare a premierului ungar Viktor Orban la o reuniune importantă a CSU care a avut loc joi şi vineri în Bavaria. “Trebuie să rezolvăm problema migraţiei şi, dacă dorim să o rezolvăm, Viktor Orban, statele din Grupul Vişegrad sunt parteneri centrali”, a justificat Weber prezenţa lui Orban.

Mai târziu, în faţa criticilor şi protestelor care au fost formulate pe reţelele sociale, Manfred Weber a dat asigurări pe contul său de Twitter că nu a avut “nici cea mai mică intenţie” să folosească în mod voit un asemenea limbaj cu conotaţii. Ar fi “un nonsens absolut” să atribui o astfel de intenţie, potrivit lui Weber.

CSU, partidul-frate al formaţiunii conservatoare conduse de cancelarul Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a adoptat poziţii de dreapta în problema migraţiei, în încercarea de a recuceri voturile abandonate ale extremei drepte după sosirea în Germania, în 2015-2016, a peste un milion de refugiaţi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă