12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăInternaționalUE şi Cuba doresc să-şi consolideze relaţiile în faţa politicii Washingtonului

UE şi Cuba doresc să-şi consolideze relaţiile în faţa politicii Washingtonului

“Izolarea nu a servit niciodată la încurajarea unei evoluţii pozitive”, a afirmat recent şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini într-o critică la adresa blocadei impuse de SUA.

De fapt, Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu o măsură similară în relaţiile sale cu Teheranul – un alt regim criticat de Statele Unite – după decizia preşedintelui american de a restabili sancţiuni împotriva companiilor care investesc în Iran.

Cuba a întors o nouă pagină în istoria sa pe 19 aprilie odată cu numirea lui Miguel Diaz-Canel drept succesor al fraţilor Fidel şi Raul Castro la conducerea ţării socialiste.

Prima reuniune a Consiliului UE-Cuba, marţi după-amiază la Bruxelles, se înscrie în acordul de “dialog politic şi de cooperare” intrat în vigoare la 1 noiembrie 2017.

Reuniunea le va permite şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini şi ministrului de externe cubanez Bruno Rodriguez să-şi reafirme dorinţa de respectare a acordurilor şi de punere în aplicare a acestora.

“Suntem hotărâţi să sprijinim reformele economice şi sociale ale Cubei. Împreună, dorim să promovăm dezvoltarea durabilă, democraţia şi drepturile omului şi să găsim soluţii comune la provocările globale, cum ar fi schimbările climatice şi problemele de securitate”, a spus Mogherini.

Punctul culminant al întâlnirii va fi semnarea unui proiect bilateral pentru promovarea energiilor regenerabile în Cuba în valoare de 18 milioane de euro.

Europenii intenţionează de asemenea să finanţeze anul acesta un program de sprijinire a securităţii alimentare în Cuba, cu o contribuţie de 19,65 milioane de euro.

Havana încearcă să găsescă în UE un aliat împotriva lui Donald Trump, care a respins politica de apropiere promovată de predecesorul său Barack Obama.

Actualul vicepreşedinte american, Mike Pence, a spus cu câteva zile în urmă că prioritatea este “eliberarea” Cubei, unde “moştenirea tiraniei” revoluţiei comuniste din 1959 este “încă prezentă”.

În cursul reuniunii de marţi, europenii vor insista asupra libertăţii politice şi a drepturilor omului, potrivit unor surse diplomatice.

Acordul, ratificat până în prezent de 13 dintre cele 28 de ţări ale UE, prevede posibilitatea suspendării acordului cu Cuba în cazul încălcării grave a angajamentelor privind drepturile omului.

Cele 28 de ţări ale UE sunt principalii investitori străini în Cuba, în principal în sectorul turismului şi al construcţiilor, potrivit Comisiei Europene.

Cele mai citite

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...

Ciocniri violente între poliția georgiană și manifestanți la Tbilisi

Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze...
Ultima oră
Pe aceeași temă