15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăLifestyleImobiliare – Suntem pe primul loc la numărul de proprietari din Europa

Imobiliare – Suntem pe primul loc la numărul de proprietari din Europa

Așa săraci cum suntem, nimeni nu ne bate la capitolul proprietăților imobiliare. Cel puțin nimeni din Uniunea Europeană! Și asta pentru că doar 4% dintre români nu dețin propria locuință.

 

Suntem primii cumpărători de imobiliare din UE

România are cei mai mulți proprietari de locuințe din Europa. Așa spune statistica Eurostat, nu noi. 96% dintre români dețin imobilele în care locuiesc. Concluzia? Ne place să fim proprietari de imobiliare. Culmea, suedezii, printre cei cu cel mai înalt nivel de trai, sunt pe ultimul loc la acest capitol, puțin peste jumătate dintre ei alegând să aibă locuințe proprii. Mai mult decât atât, tinerii români cu vârste între 18 și 25 de ani le dau peste nas europenilor de-o seamă cu ei, căci mulți dintre ei au deja credite imobiliare sau ipotecare pe 30 de ani. Piaţa de imobiliare de la noi are o activitate mult mai dinamică decât media țărilor din Europa Centrală și de Est.

 

Proprietari sau datornici, de fapt?

Procentul celor care cumpără imobile în România cu bani lichizi este destul de mic. Alternativele sunt creditele bancare, imobiliare sau ipotecare. Iar la acestea se pare că suntem, de fapt, campioni. Iar de la 1 ianuarie 2019, prin regulamentul BNR, gradul de îndatorare a fost limitat la 40% sau 45%, dacă vorbim despre programul Prima Casă. În plus, a fost eliminată și interdicția de a cumpăra mai multe proprietăți cu TVA de 5%. Așa că piața de imobiliare a crescut. A mai fost eliminată din Codul Fiscal și limitarea suprafeței de teren pe care este construită locuința (până la 31.12.2018 fiind de maximum 250mp). Mai mult decât atât, din aprilie, toate contractele de credit, indiferent de tipul dobânzii sau de produsul de creditare, au ca dobândă de referință IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) și nu ROBOR.

 

Cele mai citite

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

O primărie din Buzău acuză ADS că a încheiat contracte ilegale

Primăria Comunei Vernești din județul Buzău se află în mijlocul unui scandal intens după ce a acuzat Agenția Domeniilor Statului (ADS) că a...

reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă...
Ultima oră
Pe aceeași temă