18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăOp & EdColumnist11 iulie în istorie: Trupele române încep bătălia de la Mărăști. Sârbii...

11 iulie în istorie: Trupele române încep bătălia de la Mărăști. Sârbii ocupă orașul Srebrenica

La 11 iulie 1917 a început bătălia de la Mărăști, în care armata română condusă de generalul Averescu a învins armata germană. În 1940, România s-a retras din Liga Națiunilor. Iar în 1995, luptători sârbi au invadat localitatea Srebrenica din Bosnia.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 11 iulie în istorie

1346: Carol al IV-lea de Luxemburg este ales împărat romano-german.
1533: Papa Clement al VII-lea l-a excomunicat pe regele Henric al VIII-lea al Angliei.
1708: Bătălia de la Oudenaarde: Armata franceză a Ducelui de Vendôme a fost învinsă de armata imperială condusă de Prințul Eugen de Savoia și de către armata britanică condusă de Ducele de Marlborough.
1714: Dimitrie Cantemir este ales membru de onoare al Academiei din Berlin.
1776: Căptitanul James Cook începe cea de-a treia călătorie. În principal scopul călătoriei a fost o încercare de a descoperi Pasajul de Nord-Vest.
1789: În timpul Revoluției Franceze, ministrul de finanțe al regelui Ludovic al XVI-lea, Jacques Necker, este demis, ceea ce duce la Căderea Bastiliei.
1801: Astronomul francez Jean-Louis Pons descoperă prima sa cometă. În următorii 27 de ani el a descoperit alte 36 de comete, mai mult decât oricare altă persoană din istorie.
1917: Primul război mondial: Bătălia de la Mărăști. Armata a II–a română, comandată de generalul Alexandru Averescu, înfrânge armata germană (11 iulie – 19 iulie).
1940: România se retrage din Liga Națiunilor (Societatea Națiunilor).
1951: Germania devine Membru UNESCO.
1979: Prima stație spațială a Americii, Skylab, este distrusă la reintrarea în atmosfera Pământului deasupra Oceanului Indian.
1987: 5.000.000.000 de locuitori pe Terra.
1991: Eclipsă totală de Soare în Hawaii și Mexico.
1995: Trupe sârbo-bosniace conduse de Ratko Mladić au invadat localitatea Srebrenica, care se afla sub protecția trupelor ONU.
1999: Sârbii din Kosovo își suspendă colaborarea cu Forța de menținere a păcii condusă de NATO (KFOR)
2012: Astronomii anunță descoperirea S/2012 P 1, a cincea lună a lui Pluto.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...
Ultima oră
Pe aceeași temă