14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSocialSpitalul Militar Central, premieră medicală: transplant de cornee efectuat cu succes

Spitalul Militar Central, premieră medicală: transplant de cornee efectuat cu succes

Rezolvarea chirurgicală a afecţiunii a avut ca beneficiar o pacientă în vârstă de 69 de ani, diagnosticată cu distrofie endotelială Fuchs în stadiu avansat, şi a fost realizată de dr. Laura Macovei, medic primar oftalmologie, coordonatorul Programului Naţional de Transplant de cornee din SUUMC, se arată într-un comunicat al unităţii medicale transmis vineri AGERPRES.

”Acest tip de intervenţie chirurgicală ce are ca şi indicaţii afecţiuni ale endoteliului cornean prezintă numeroase avantaje pentru pacienţi: incizie chirurgicală mică, mult mai puţine complicaţii intraoperatorii posibile faţă de transplantul perforant, vindecare rapidă, îmbunătăţire rapidă a vederii, astigmatism postoperator mic, stabilitate în timp a grefonului, o rată extrem de scăzută de rejet”, precizează sursa citată.

Pacienta a avut o evoluţie postoperatorie favorabilă, pe termen scurt şi mediu beneficiind de îmbunătăţire considerabilă a vederii, rezultatul chirurgical este încurajator pentru abordarea cazurilor similare prin această tehnică de transplant endotelial.

Transplantul endotelial prin tehnica DMEK este decontat integral de către casele de asigurări de sănătate.

În operaţia de transplant parţial de cornee prin tehnica DMEK se înlocuieşte doar partea posterioară – endoteliul şi membrana Descemet – extrem de fină (10-15 microni).

Datorită manevrelor chirurgicale, delicate şi complexe, abordate în timpul transplantului endotelial, acest tip de chirurgie oftalmologică reprezintă o provocare atât în privinţa preparării ţesutului donor, cât şi în poziţionarea grefonului în ochiul pacientului primitor.

Cele mai citite

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Un bărbat dintr-o localitate de lângă Timișoara a ajuns la spital după ce s-a autoincendiat

Un bărbat de 53 de ani din localitatea Giarmata-Vii, limitrofă municipiului Timişoara, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, sâmbătă, după ce s-a...

Divina Revelație: Cele Zece Porunci de pe Muntele Sinai

Cele Zece Porunci, o listă de precepte religioase care, conform mai multor pasaje din Exod și Deuteronom, au fost revelate divin lui Moise pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă