11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialDedicată muzicianului britanic David Bowie DokStation 2

Dedicată muzicianului britanic David Bowie DokStation 2

Trupa scoțiană The Jesus and Mary Chain va deschide a doua ediție DokStation Music Documentary Film Festival, pe 14 septembrie, în Amfiteatrul „Mihai Eminescu“.

 

Σ Maria Capelos

 

I

nfluențați de The Velvet Underground, The Stooges, The Ramones, Einstürzende Neubauten, The Shangri-Las, în 1983, frații Jim și William Reid înființează trupa The Jesus and Mary Chain. Odată cu albumul de debut, din 1985, Psychocandy, The Jesus and Mary Chain va da tonul noise pop de la mijlocul anilor ’80. Combinație de zgomot și distorsionare cu armonii pop, muzica scoțienilor va deveni referință pentru genul shoegaze de la începutul anilor ’90, de la My Bloody Valentine la Dinosaur Jr. 

După o pauză de 19 ani, anul acesta, în martie, a fost lansat cel mai recent album, cel de-al optulea și primul după destrămarea trupei din 1998, Damage and Joy, produs de Youth.

Un alt invitat al festivalului DokStation este Francis Whately, regizorul filmelor David Bowie: Five Years (2013), documentar ce acoperă cinci dintre cei mai importanți ani ai carierei lui Bowie, și David Bowie: The Last Five Years (2017), documentar despre ultimele două albume “The Next Day” și “Blackstar” și despre spectacolul de pe Broadway, “Lazarus”. Regizorul britanic va fi prezent după pro-iecții, pentru un dialog cu spectatorii.

 

Benjamin Whalley la București

 

A doua ediție DokStation este dedicată muzicianului britanic David Bowie, care ne-a părăsit pe 10 ianuarie 2016. Pe lângă titlurile amintite mai sus, programul va conține clasicul „Ziggy Stardust And the Spiders from Mars“ (1973) de D.A. Pennebaker, filmul ultimului concert din 3 iulie 1973, în persoana lui Ziggy, David Bowie: „The Man Who Stole The World“ (2016) de Elena Carmen și Billy Simpson, primul documentar-omagiu de după dispariția lui Bowie. 

Producătorul și regizorul Benjamin Whalley va fi, de asemenea, prezent în București, în cadrul festivalului, cu ocazia proiecției documentarului „Synth Britannia“ (2009). 

Filmul descoperă generația post-punk și muzica electronică a anilor ’70-’80, cu o semnificativă influență asupra muzicii contemporane, oprindu-se la figuri precum Vince Clarke, Martin Gore, Richard H. Kirk, Gary Numan sau Annie Lennox.  

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă