21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialLukoil nu mai este anchetată pentru evaziune și spălare de bani

Lukoil nu mai este anchetată pentru evaziune și spălare de bani

Compania Lukoil a anunțat că procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești au renunțat la acuzațiile de evaziune fiscală și spălare de bani aduse companiei și directorului său Andrey Bogdanov. Totuși, Parchetul susține că s-a renunțat doar la o parte din acuzații, cercetările continuând pentru alte fapte similare.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PCA Ploiești, Roxana Armășelu, a declarat că ordonanța respectivă vizează un dosar disjuns din dosarul-mamă care a fost trimis în judecată, în ordonanță dispunându-se clasarea anumitor fapte de evaziune fiscală și spălare de bani și disjungerea în vederea continuării cercetărilor față de aceleași părți pentru alte fapte de evaziune și spălare de bani.

Dosarul Lukoil a fost trimis în judecată inițial de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești la data de 3 august 2015, fiind deferite justiției SC Petrotel Lukoil Ploiești, acuzată de spălare de bani, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzată de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, dar și șase persoane fizice, respectiv directorul general al Petrotel Lukoil Ploiești, Andrey Bogdanov, directori generali adjuncți din cadrul societății de la Ploiești — Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Dănulescu, un membru al Consiliului de Administrație al Petrotel Lukoil, Andrei Rață, și contabilul șef Dorel Duțu.

La acel moment, procurorii anunțau că prejudiciul cauzat prin săvârșirea de către inculpați a infracțiunilor reținute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalentul a 1.766.766.125,10 euro.

Ulterior, instanța de fond a constatat neregularitatea rechizitoriului, iar în ianuarie 2016 a dispus restituirea dosarului la PCA Ploiești, decizia Tribunalului Prahova fiind motivată prin ''pasivitatea totală'' a procurorului care nu a remediat acele neregularități și nici nu a comunicat în termenul legal Tribunalului Prahova dacă își menține sau nu dispoziția de trimitere în judecată a dosarului.

Ulterior, la data de 22 ianuarie 2016, PCA Ploiești a anunțat, printr-un comunicat de presă, că dosarul Lukoil a fost din nou trimis în judecată după ce procurorii au remediat neregularitățile constatate de magistrați.

La sfârșitul lunii martie, Tribunalul Prahova a constatat din nou neregularitatea rechizitoriului întocmit în acest dosar și a dispus remedierea problemelor, iar în aprilie instanța a dispus începerea judecății în acest dosar.

Cele mai citite

Românii sunt cel mai mult interesați de mașini marca Audi, BMW și Volkswagen 

Deși piața de mașini second hand a cunoscut turbulențe în ultimii ani, aceasta continuă să crească. Inflația și creșterea ratelor dobânzilor au atras cumpărătorii...

VIDEO și FOTO. Putin a depus jurământul pentru un nou mandat de președinte al Rusiei. Discursul liderului de la Kremlin

Vladimir Putin a depus jurământul pentru cel de-al cincilea mandat al său de președinte al Federației Ruse, la Marele Palat al Kremlinului. În conformitate cu...

Tarifele la gaze și energie tot nu au scăzut. Dimpotrivă, se impun tot felul de taxe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, promitea o scăderea considerabilă a facturilor la gaze și energie electrică de la 1 aprilie, lucru care de altfel nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă