16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialRețetă de weekend: Chifle dulci cu stafide, scorțișoară și vanilie

Rețetă de weekend: Chifle dulci cu stafide, scorțișoară și vanilie

Dulcele pentru weekendul acesta – și nu numai – e hrănitor și apetisant. Aceste chifle sunt ușor de făcut, iar pentru un plus de distracție copiii vă pot fi de ajutor în bucătărie.

Ingrediente

* 300 ml lapte

* semințele de la 1/2 păstaie de vanilie

* 50 g unt

* 500 g făină albă

* 1 linguriță nucșoară

* 2 lingurițe scorțișoară

* 1 linguriță sare

* 70 g zahăr pudră

* 1 lingură ulei

* 7 g drojdie uscată

* 1 ou bătut

* 50 g merișoare

* 50 g stafide

* coaja de la o portocală (opțional)

* 2 linguri gem de prune combinat cu 1 lingură de apă (pentru glazură)

Mod de preparare

Punem laptele într-o oală cu semințele de la păstaia de vanilie, iar când s-a încălzit suficient, îndepărtăm vasul de pe foc și adăugăm untul. Lăsăm amestecul deoparte, până când ajunge la temperatura camerei, timp în care pregătim restul ingredientelor.

Amestecăm într-un bol făina, sarea, zahărul, scorțișoara și nucșoara și presărăm drojdia uscată.

Când laptele s-a răcit complet, facem o adâncitură în aluat și turnăm amestecul lichid (lapte și unt, trecut prin strecurătoare), apoi oul bătut. Amestecăm toate ingredientele cu o spatulă, până ce compoziția începe să devină lipicioasă. Când făina s-a încorporat, răsturnăm aluatul pe blatul de lucru și frământăm circa 10 minute.

Într-un alt bol, picurăm uleiul, apoi punem aluatul. Îl acoperim cu un prosop și îl lăsăm la căldură o oră. Adăugăm stafidele, coaja de portocală și merișoarele. Acoperim din nou cu prosopul și îl lăsăm încă o oră, până și-a dublat volumul. Din compoziție, modelăm 15 bile, pe care le așezăm într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Lăsăm la crescut încă o oră sau se dau la frigider până a doua zi. În cuptorul preîncălzit la 200 de grade, coacem chiflele 20 de minute. La final, până nu se răcesc de tot, amestecăm gemul de prune cu o lingură de apă și ungem fiecare chiflă cu pensula.

Daniela Niculi / Food for your soul, danielaniculi.ro

Cele mai citite

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă