Dulcele pentru weekendul acesta – și nu numai – e hrănitor și apetisant. Aceste chifle sunt ușor de făcut, iar pentru un plus de distracție copiii vă pot fi de ajutor în bucătărie.
Ingrediente
* 300 ml lapte
* semințele de la 1/2 păstaie de vanilie
* 50 g unt
* 500 g făină albă
* 1 linguriță nucșoară
* 2 lingurițe scorțișoară
* 1 linguriță sare
* 70 g zahăr pudră
* 1 lingură ulei
* 7 g drojdie uscată
* 1 ou bătut
* 50 g merișoare
* 50 g stafide
* coaja de la o portocală (opțional)
* 2 linguri gem de prune combinat cu 1 lingură de apă (pentru glazură)
Mod de preparare
Punem laptele într-o oală cu semințele de la păstaia de vanilie, iar când s-a încălzit suficient, îndepărtăm vasul de pe foc și adăugăm untul. Lăsăm amestecul deoparte, până când ajunge la temperatura camerei, timp în care pregătim restul ingredientelor.
Amestecăm într-un bol făina, sarea, zahărul, scorțișoara și nucșoara și presărăm drojdia uscată.
Când laptele s-a răcit complet, facem o adâncitură în aluat și turnăm amestecul lichid (lapte și unt, trecut prin strecurătoare), apoi oul bătut. Amestecăm toate ingredientele cu o spatulă, până ce compoziția începe să devină lipicioasă. Când făina s-a încorporat, răsturnăm aluatul pe blatul de lucru și frământăm circa 10 minute.
Într-un alt bol, picurăm uleiul, apoi punem aluatul. Îl acoperim cu un prosop și îl lăsăm la căldură o oră. Adăugăm stafidele, coaja de portocală și merișoarele. Acoperim din nou cu prosopul și îl lăsăm încă o oră, până și-a dublat volumul. Din compoziție, modelăm 15 bile, pe care le așezăm într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Lăsăm la crescut încă o oră sau se dau la frigider până a doua zi. În cuptorul preîncălzit la 200 de grade, coacem chiflele 20 de minute. La final, până nu se răcesc de tot, amestecăm gemul de prune cu o lingură de apă și ungem fiecare chiflă cu pensula.
Daniela Niculi / Food for your soul, danielaniculi.ro