18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialTuricia se dotează cu sisteme antiaeriene S-400 oferite de Rusia. Ele nu...

Turicia se dotează cu sisteme antiaeriene S-400 oferite de Rusia. Ele nu sunt compatibile cu radarele NATO

Nurettin Canikli, ministrul turc al Apărării, a confirmat, miercuri, că Rusia va livra către Turcia, începând cu anul 2019, două sisteme de apărare antiaeriană S-400, existând posibilitatea de a se achiziţiona și un al treilea sistem de acest tip, relatează site-ul agenţiei Anadolu citat de Mediafax.

Ministrul Nurettin Canikli a declarat în faţa Comisiei de Buget a Parlamentului de la Ankara că Rusia și Turcia au parafat acordurile pentru livrarea sistemelor S-400.

”Prima livrare a sistemului antiaerian va fi finalizată în 2019”, a declarat Canikli.

Sistemul rus S-400 este destinat să distrugă avioane, rachete de croazieră şi rachete balistice, inclusiv rachete cu rază medie de acţiune, dar poate lovi și obiective aflate la sol. S-400 poate viza ţinte aflate la o distanţă de până la 400 de kilometri şi la o altitudine de până la 30 de kilometri.

Mai multe state NATO au criticat apropierea Ankarei de Rusia, mai ales în urma anunţului cu privire la achiziţionarea sistemului S-400, pe motiv că acest sistem nu este interoperabil cu radarele Alianţei Nord-Atlantice.

În urmă cu câteva luni, preşedintele Turciei, Recep Erdogan s-a arătat nemulţumit de cooperarea militară cu SUA, afirmând că ”ani de zile Turcia a fost incapabilă să obţină ceea ce vrea de la Statele Unite în ceea ce priveşte achiziţionarea sistemelor de rachetă pentru apărare aeriană şi a fost forţată să facă cumpărături. Achiziţionarea acestui sistem este rezultatul căutărilor noastre. Şi Grecia, stat membru NATO, foloseşte sisteme S-400 de ani de zile. De ce SUA au îngrijorări în privinţa noastră?”

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...
Ultima oră
Pe aceeași temă