14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportAtletismDocumente secrete: Margaret Thatcher își făcea griji că Germania reunificată va încerca...

Documente secrete: Margaret Thatcher își făcea griji că Germania reunificată va încerca să domine întreaga Europă

Margaret Thatcher, supranumită ”Doamna de Fier”, era îngrijorată că  o Germanie reunificată va încerca din nou să domine întreaga Europă, iar consilierii ei au ajuns să-i sugereze că ‘ar fi bine să fim drăguți cu nemții’, arată documente desecretizate, citate vineri de agenția DPA și preluate de Agerpres

 ‘Cheia este să folosești cuvintele ‘prieten, aliat și partener’ (dacă le suporți)’, îi scria premierului britanic consilierul ei de politică externă, Charles Powell, înaintea întâlnirii pe care ea a avut-o cu ambasadorul Germaniei la Londra pe 3 octombrie 1990, data reunificării celor doua state germane.

Neliniștea lui Margaret Thatcher despre efectele acestei reunificări era cunoscută la acea vreme, însă documente secrete datate din anii anteriori căderii Zidului Berlinului scot la suprafața anvergura acestei îngrijorări.

Astfel de documente păstrate la Arhivele Naționale Britanice relevă că la Downing Street se estima că o Germanie reunificată va reveni la politica agresivă de dinaintea celor două războaie mondiale.

‘Modul în care la ora actuală germanii își fac loc cu coatele și fac presiuni în Comunitatea Europeană sugerează că nu s-au schimbat prea multe’, se arată din stenograma unei reuniuni a consilierilor guvernului britanic, care au tras totuși concluzia că ‘trebuie să fim drăguți cu nemții’.

Cele mai citite

Beneficiile săpunurilor naturale bio antiacneice

Acneea reprezintă una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni dermatologice, afectând milioane de persoane la nivel global, indiferent de vârstă sau gen. Caracterizată prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă