13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialRestituirea taxelor percepute de Agentia Federala a Muncii

Restituirea taxelor percepute de Agentia Federala a Muncii

Dupa ce, la 23 iunie a.c. reprezentantii Ministerului Muncii s-au intalnit cu omologii germani pentru a discuta modul de derulare a Conventiei dintre Guvernele Romaniei si RFG, in special trimiterea de personal roman din intreprinderi cu sediul in Romania pentru a activa pe baza de contracte de lucrari, partea germana a transmis, la data de 19 august 2005, la solicitarile MMSSF, precizari privind restituirea taxelor percepute de Agentia Federala a Muncii catre firme.
Astfel, Agentia Federala a Muncii percepe, pentru aprobarea lucratorilor detasati, o taxa de operare in valoare de 75 euro pe lucrator, pentru fiecare luna calendaristica de detasare inceputa. Restituirea acestei taxe catre firma romaneasca se realizeaza daca aprobarea acordata (in forma unui permis al lucratorului detasat) se returneaza, in cazul in care lucratorul nu a fost detasat. Acest lucru este valabil, independent de motivele pentru care lucratorul respectiv nu a fost detasat. De exemplu in cazurile de imbolnavire, vreme proasta, alte motive cu privire la schimbarea lucratorului. Restituirea, fara returnarea permisului lucratorului detasat – spre exemplu in cazul imbolnavirii pe o perioada scurta a lucratorului, nu se poate realiza, deoarece ocuparea lucratorilor nu poate fi exclusa in acest caz.
In cazul inceperii activitatii la un moment ulterior planificarii – din cauza intrarii mai tarzii in RF Germania, taxa pentru luna in care nu s-a lucrat este inregistrata drept credit. Pentru aceasta este necesar a se dovedi inceperea tarzie a activitatii – de exemplu, in cazul intrarii tarzii in Germania prin copie dupa viza. In cazul in care nu se realizeaza inceperea activitatii de catre lucratorul respectiv, daca, de exemplu, nu se elibereaza viza de catre sectia consulara a Ambasadei Germaniei in Romania, taxa se returneaza si se inregistreaza in contul contractului drept credit.
Cu privire la respingerea contractelor pentru detasati, conform informatiilor Agentiei Federale a Muncii, se adreseaza o copie a comunicatului individual de respingere oficiului de acordare a contingentului din Romania.
Partea romana, reprezentata de Daniela Nicoleta Andreescu, secretar de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, coordonator al Departamentului pentru Munca in Strainatate, si Aurel Teodorescu, directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, a pus in discutie posibilitatea acordarii de viza colectiva pentru toate persoanele detasate pe baza de contract de furnizari servicii, asa cum se proceda anterior. Dar, prin precizarile comunicate s-a subliniat ca aceasta procedura nu este agreata de catre partea germana. Lista de nume ar conduce la o activitate dubla, deoarece s-ar realiza suplimentar fata de realizarea si actualizarea permisului individual de lucrator detasat si, in plus, nu ar corespunde cerintelor care impun obtinerea documentelor cu valoare probatorie – de exemplu in cazul controalelor, a mentionat Irina Gorbe, director in Ministerul Muncii.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă