25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialRestituirea taxelor percepute de Agentia Federala a Muncii

Restituirea taxelor percepute de Agentia Federala a Muncii

Dupa ce, la 23 iunie a.c. reprezentantii Ministerului Muncii s-au intalnit cu omologii germani pentru a discuta modul de derulare a Conventiei dintre Guvernele Romaniei si RFG, in special trimiterea de personal roman din intreprinderi cu sediul in Romania pentru a activa pe baza de contracte de lucrari, partea germana a transmis, la data de 19 august 2005, la solicitarile MMSSF, precizari privind restituirea taxelor percepute de Agentia Federala a Muncii catre firme.
Astfel, Agentia Federala a Muncii percepe, pentru aprobarea lucratorilor detasati, o taxa de operare in valoare de 75 euro pe lucrator, pentru fiecare luna calendaristica de detasare inceputa. Restituirea acestei taxe catre firma romaneasca se realizeaza daca aprobarea acordata (in forma unui permis al lucratorului detasat) se returneaza, in cazul in care lucratorul nu a fost detasat. Acest lucru este valabil, independent de motivele pentru care lucratorul respectiv nu a fost detasat. De exemplu in cazurile de imbolnavire, vreme proasta, alte motive cu privire la schimbarea lucratorului. Restituirea, fara returnarea permisului lucratorului detasat – spre exemplu in cazul imbolnavirii pe o perioada scurta a lucratorului, nu se poate realiza, deoarece ocuparea lucratorilor nu poate fi exclusa in acest caz.
In cazul inceperii activitatii la un moment ulterior planificarii – din cauza intrarii mai tarzii in RF Germania, taxa pentru luna in care nu s-a lucrat este inregistrata drept credit. Pentru aceasta este necesar a se dovedi inceperea tarzie a activitatii – de exemplu, in cazul intrarii tarzii in Germania prin copie dupa viza. In cazul in care nu se realizeaza inceperea activitatii de catre lucratorul respectiv, daca, de exemplu, nu se elibereaza viza de catre sectia consulara a Ambasadei Germaniei in Romania, taxa se returneaza si se inregistreaza in contul contractului drept credit.
Cu privire la respingerea contractelor pentru detasati, conform informatiilor Agentiei Federale a Muncii, se adreseaza o copie a comunicatului individual de respingere oficiului de acordare a contingentului din Romania.
Partea romana, reprezentata de Daniela Nicoleta Andreescu, secretar de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, coordonator al Departamentului pentru Munca in Strainatate, si Aurel Teodorescu, directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, a pus in discutie posibilitatea acordarii de viza colectiva pentru toate persoanele detasate pe baza de contract de furnizari servicii, asa cum se proceda anterior. Dar, prin precizarile comunicate s-a subliniat ca aceasta procedura nu este agreata de catre partea germana. Lista de nume ar conduce la o activitate dubla, deoarece s-ar realiza suplimentar fata de realizarea si actualizarea permisului individual de lucrator detasat si, in plus, nu ar corespunde cerintelor care impun obtinerea documentelor cu valoare probatorie – de exemplu in cazul controalelor, a mentionat Irina Gorbe, director in Ministerul Muncii.

Cele mai citite

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile. Temperaturile vor urca la 28 de grade, după 15 mai

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare maximele termice vor atinge 28 de grade...

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...

Gata cu vacanța de Paște. Românii se întorc acasă

Coloane de autovehicule care se întind pe câţiva kilometri au fost observate pe principalele artere rutiere din orașul bulgăresc Ruse, situat la granița cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă