Ucraina nu a primit nicio doză de vaccin anti-COVID-19. Perspectivele sunt reduse

Ucraina nu a primit nicio doză de vaccin anti-COVID-19. Perspectivele sunt reduse

Ucraina, una dintre cele mai sărace ţări din Europa şi cu un sistem de sănătate decrepit, nu a primit nici măcar o doză de vaccin anti-COVID-19.

Romania libera 0 comentarii

Ucraina a înregistrat peste 1,2 milioane de cazuri de îmbolnăvire şi peste 21.000 de decese la o populaţie de 40 de milioane de locuitori, titrează duminică AFP, preluată de Agerpres.

Autorităţile dau asigurări că primele vaccinări ar putea începe la jumătatea lunii februarie, promisiuni care ridică însă semne de întrebare, dat fiind că până acum nu a fost anunţată o dată fermă de începere a livrărilor de vaccin.

De vină este incapacitatea Ucrainei de a face comenzi la producători occidentali precum Pfizer sau Moderna, ca urmare a concurenţei făcute de ţările bogate.

„Bogaţii s-au aflat primii la coada mondială pentru vaccin", a deplâns la sfârşitul lunii decembrie 2020 preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar în ianuarie a cerut Uniunii Europene să-şi ajute vecinii din Est să obţină doze de vaccin.

Ucraina nu este singura ţară în această situaţie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat luni că lumea se află în pragul unui „eşec moral catastrofal" dacă ţările cele mai puternice vor continua să intre în posesia grosului dozelor de vaccin.

Autorităţile de la Kiev nu pot conta pentru moment decât pe 8 milioane de doze promise în cadrul Covax, program creat de ONU ce asigură un acces echitabil la vaccinuri, şi pe între 1,9 milioane - 5 milioane de doze din vaccinul chinezesc CoronaVac, dacă eficacitatea lui va fi confirmată. Practic, insuficiente pentru cele 40 de milioane de locuitori ai Ucrainei.

 

Comentarii

loading...