16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăCulturăMuzeul Militar Naţional a vernisat expoziția ''Dumitru Prunariu - primul român...

Muzeul Militar Naţional a vernisat expoziția ”Dumitru Prunariu – primul român în Cosmos”

În cosmos, naveta misiunii s-a cuplat la stația orbitală Salyut-6, la bordul căreia cosmonautul român a efectuat 22 de experimente științifice.
Misiunea a durat 7 zile, 20 de ore, 42 de minute și 52 de secunde. În timpul acesteia, planeta noastră a fost înconjurată de 125 de ori, fiind parcurși 5.260.000 km, la viteza de 28.000 km/h.

Pentru a aniversa această performanță excepțională, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” organizează o expoziție cu tema „Dumitru Prunariu – primul român în cosmos”.

Curiozitatea vizitatorilor va fi stârnită, cu siguranță, de obiectele care au fost utilizate la bordul navetei spațiale și al stației orbitale, printre acestea aflându-se și costumul de cosmonaut al locotenentului-major ing. Dumitru-Dorin Prunariu.

Expoziția va fi deschisă până pe data de 31 decembrie 2021, vernisajul având loc în această dimineață, la sediul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, ocazie cu care generalul – locotenent (r) inginer Dumitru Prunariu a afirmat că zborul său în spaţiul cosmic a fost “o aventură umană, o aventură ştiinţifică” şi a marcat trecerea României “de la o ţară cu preocupări cosmice, la o ţară deja cu activităţi ştiinţifice dezvoltate”.

“Daţi-mi voie să afirm de la bun început că relaţia mea cu Muzeul Militar Naţional este veche, de când m-am întors din spaţiul cosmic, este fructuoasă, este de succes şi întotdeauna muzeul a fost alături de evenimentele marcante legate inclusiv de zborul meu cosmic. A fost o aventură umană, o aventură ştiinţifică care s-a petrecut acum 40 de ani, care a durat aproape opt zile, care a marcat trecerea României de la o ţară cu preocupări cosmice la o ţară deja cu activităţi ştiinţifice dezvoltate, cu activităţi industriale legate de crearea de aparatură şi echipamente pentru ştiinţă utilizate în spaţiul cosmic, la o ţară care are deja un reprezentant propriu care a efectuat experimente în spaţiul cosmic”, a declarat Dumitru Prunariu.

În cadrul evenimentului, directorul Muzeului Militar i-a oferit lui Dumitru Prunariu placheta de onoare a Muzeului Militar Naţional şi fanionul care fac parte din însemnele de onoare ale Armatei României prezentate de fiecare unitate în parte.

De asemenea, din partea Asociaţiei Cadrelor Militare din Rezervă şi Retragere “Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu”, căpitanul Elena Coşofreţ i-a fost oferit titlul de Membru de onoare al asociaţiei.

Cele mai citite

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...
Ultima oră
Pe aceeași temă