16.9 C
București
sâmbătă, 25 septembrie 2021

Poeta Ana Blandiana este propusă la Premiul Nobel pentru Literatură

„Pentru că România are încă valori și pentru că acestea trebuie să fie respectate și cunoscute – atât în țară, cât și în străinătate – Fundația Doina Cornea, împreună cu alte personalități marcante ale vieții literar-culturale românești și din diaspora, la iniţiativa domnului Gabriel Cojocaru, propune şi susţine candidatura doamnei Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020”, menționează un comunicat transmis, la data de 30 mai 2020, de Fundația Doina Cornea.

„În cel mai larg sens al cuvântului această acţiune a noastră ar putea deveni un proiect de ţară, împărtăşit de cât mai mulţi iubitori ai culturii româneşti dar şi ai României!”, susțin semnatarii apelului.

După debutul literar din revista Tribuna (1959), Ana Blandiana a fost supusă la trei interdicții de publicare, prima dintre aceastea, cea din perioada 1959-1964, fiind urmarea faptului că era fiică a unui preot, fost deținut politic.

Ultima interdicție a fost impusă în perioada 1988-1989, ca pedeapsă pentru publicarea unei parodii împotriva lui Nicolae Ceaușescu, scrisă sub forma unei poezii pentru copii.

Ana Blandiana a fost membră a Consiliului Frontului Salvării Naționale, din 22 decembrie 1989 până la 29 ianuarie 1990, când şi-a dat demisia din conducerea FSN.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă