19.6 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăCulturăRealizare incredibilă la Timișoara! A fost creată cea mai mare pictură

Realizare incredibilă la Timișoara! A fost creată cea mai mare pictură

Cea mai mare pictură murală din România a fost creată la Timişoara, în cadrul proiectului “Memoriile Cetăţii” al Asociaţiei Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, lucrarea înglobând trei portrete în patru stiluri diferite şi simbolizează diversitatea, dar şi libertatea de exprimare, la 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989.

Timp de o săptămână, patru artişti români au pictat pe faţada unei clădiri industriale de pe malul Canalului Bega (un siloz) de 500 mp, trei portrete, unul care reprezintă trecutul, cel de-al doilea, prezentul – un personaj feminin care ţine un moment de reculegere pentru ceea ce s-a întâmplat la Timişoara în urmă cu 30 de ani, iar în dreapta este viitorul, în timp ce soarele de deasupra lucrării reprezintă speranţa, arată un comunicat al Asociaţiei Timişoara 2021, remis, miercuri, de către sursa citată.

Cei patru artişti, Alex Baciu, Flaviu Roua, IRLO şi Corina Nani au folosit două nacele de mari dimensiuni pentru a putea ajunge până la înălţimea de 28 metri.

Alex Baciu este interesat de urbanizarea vizuală defalcată şi regenerarea naturii în comportamentul citadin, cercetează dialogul în plină diversitate istorică. Portretul central, realizat de Flaviu, are 12 m înălţime şi îşi doreşte să pună în valoare arta murală în galeria contemporană. IRLO a început să pulverizeze pereţii încă de când era copil, iar acum, ca pictor şi artist mural, fondator şi membru al echipei NOM (Novus Ordo Muralis), rămâne pasionat de limita suprarealismului naiv şi a artei fantastice. Corina Nani coordonează din anul 2011 Festivalul Internaţional de Street Art din Timişoara, fiind interesată de regenerarea urbană prin artă.

Lucrarea face parte din proiectul “Memoriile Cetăţii”, în cadrul căruia peste 20 de artişti intervin în spaţiile publice pentru a marca cei 30 de ani de la Revoluţia de la Timişoara. Şase pereţi şi o fântână publică din şapte cartiere prind viaţă ca urmare a intervenţiilor lor.

Proiectul este realizat de Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar “Timişoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Cele mai citite

Zeci de persoane, care încercau să ajungă în Piaţa Taksim pentru o manifestaţie de 1 Mai, reţinute de poliţie

Zeci de manifestanţi adunaţi la Istanbul pentru a sărbători 1 Mai au fost reţinuţi miercuri de forţele de ordine.Primele altercaţii au apărut în timp...

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...
Ultima oră
Pe aceeași temă