15 C
București
marți, 28 septembrie 2021

CCR respinge o modificare legislativă care ar fi favorizat „băieții deștepți” din domeniul energiei

CCR a anunțat, miercuri. că a declarat neconstituțională o modificare legislativă care ar fi favorizat „băieții deștepți” din domeniul energiei.

Astfel, magistrații CCR au decis, miercuri, că este neconstituţională Legea de modificare a articolului 435 din Codul fiscal al României (Legea 227/2015). Această modificare afirma că operatorii economici care intenţionează să distribuie şi să comercializeze angro produse energetice au obligaţia să deţină spaţii de depozitare corespunzătoare.

Obiecția de neconstituționalitate fusese formulată de parlamentari din USR, PNL, PMP şi de deputaţi neafiliaţi, precum şi de Guvernul României. În sesizarea adresată CCR, USR reclama faptul că o asemenea modificare a Codului Fiscal va restrânge numărul de concurenţi pe piaţa produselor energetice. Concret, prin obligarea tututor companiilor la suportarea costurilor pentru înfiinţarea depozitelor, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii, devine dificilă, dacă nu imposibilă, funcţionarea acestora.

Dacă se menținea această modificare legislativă, mulţi agenţi economici nu puteau îndeplini noile condiții și ar fi fost eliminaţi de pe piaţă, „afectând grav cadrul concurenţial şi creând un monopol pentru cei patru operatori principali din România”.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă