15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăEconomieCriza SARS 2 poate să afecteze piaţa valutară şi cotaţiile de pe...

Criza SARS 2 poate să afecteze piaţa valutară şi cotaţiile de pe BVB

Alexandra Smedoiu, partener servicii fiscale la Deloitte România, crede că în perioada următoare putem asista la o depreciere a leului în faţa monedei euro şi la scăderi de cotaţii pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Magnitudinea acestora va depinde în mare măsură de panica la care vor ajunge investitorii şi, prin urmare, la cât de negativ va fi sentimentul acestora.

”Evoluţiile din pieţele financiare sunt aproape imposibil de previzionat în acest moment”, spune Smedoiu.

Comparaţia cu criza financiară din anul 2008 poate funcţiona până la un punct, dacă ne raportăm doar la pierderile financiare generate de coronavirus, afirmă aceasta.

„Singura certitudine în acest moment este legată de prevenţie. Nici o măsură în această direcţie nu poate fi considerată excesivă.” Alexandra Smedoiu, Deloitte România

Singura certitudine în acest moment este legată de prevenţie: nici o măsură în această direcţie nu poate fi considerată excesivă, fie că vorbim despre acţiuni la nivel personal, ori instituţional.

Mesajele de încredere şi de susţinere din partea instituţiilor de reglementare sunt importante, având în vedere că evoluţia pieţelor financiare este extrem de sensibilă la încredere.

În serviciile financiare, prevenţia constă în stabilirea unui plan de continuitate a afacerii cât mai detaliat şi mai aplicat, afirmă expertul Deloitte.

E posibil ca unele companii să nu aibă un plan aprobat şi testat. ”Existenţa acestor planuri este cu atât mai importantă, cu cât au fost anunţate măsuri ce vor produce pierderi instituţiilor financiare, dincolo de cele estimate, provenite din dificultăţile companiilor direct afectate de a-şi onora la timp obligaţiile”, adaugă Smedoiu.

 

Plan de avarie

O primă măsură este aceea de suspendare a plăţii ratelor la creditele ipotecare, pe întreg teritoriul ţării. ”În acelaşi timp, se avansează scenarii tot mai sumbre.

Banca de investiţii Goldman Sachs estimează că băncile europene ar putea pierde 30 de miliarde de euro din profituri, în următorii trei ani, din cauza actualei crize”, se mai arată în analiza Deloitte.

În România, autorităţile de supraveghere au cerut instituţiilor financiare (bănci, companii de asigurări etc.) să îşi actualizeze planurile de continuitate a afacerii la noul context financiar internaţional.

Cele mai citite

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...
Ultima oră
Pe aceeași temă