Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Economia României dă semne de oboseală!

Economia României dă semne de oboseală!

Economia României și-a încetinit turația și dă semne de oboseală, chiar dacă fostul guvern se lăuda cu cea mai mare creștere din UE.

Rl online 0 comentarii

Comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, avansul economiei românești din această toamnă a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% . Faţă de acelaşi trimestru din anul 2018, PIB-ul a înregistrat o creştere cu 3,0%, iar pe primele 9 luni din 2019 față de aceeași perioadă din 2018, economia a urcat cu 4,0%, potrivit datelor semnal transmise joi de Institutul Național de Statistică.


Comenzile noi în industria prelucrătoare au accelerat de la 2.1% an/an în august la 5.6% an/an în septembrie și au crescut cu 5.4% an/an la nouă luni. Indicatorul a continuat să evolueze sub ritmul potențial pentru a șaptea lună la rând în septembrie, ceea ce confirmă finalul ciclului post-criză în industrie. În scenariul central al unei bănci comerciale transmis investitorilor, se previzionează decelerarea dinamicii anuale a investițiilor productive de la 8.7% an/an în 2019 (cel mai bun ritm din 2008) la 3.9% an/an în 2020, urmată de accelerare la 5% an/an în 2021.

De asemenea, asistăm și la intensificarea deficitului balanței comerciale cu bunuri cu 21% an/an la 12 miliarde EUR în perioada ianuarie-septembrie, evoluție determinată de majorarea importurilor cu 5.1% an/an la 63.9 miliarde EUR, pe fondul mix-ului relaxat, pro-ciclic și nesustenabil de politici economice. Exporturile de bunuri au urcat cu 2% an/an la 51.8 miliarde EUR la nouă luni. ”Ne așteptăm la decelerarea ritmurilor anuale ale exporturilor și importurilor totale (bunuri și servicii) la 4.1%, respectiv 7.3% în 2019, pe fondul finalului ciclului economic din Zona Euro (principalul partener economic)”, scriu analiștii citați.


Ca urmare a modificării seriei brute prin revizuirea seriei trimestriale pentru anul 2017 precum şi prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul III 2019 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul II 2019, publicată în comunicatul de presă nr. 256 din 10 octombrie 2019, astfel :
rezultatele trimestrului I 2019, comparativ cu trimestrul IV 2018, au fost revizuite de la 101,2% la 101,0%;
rezultatele trimestrului II 2019, comparativ cu trimestrul I 2019, au fost revizuite de la 101,0% la 100,8%.

Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.

Citește totul despre:

#scadere #economia romaniei

Comentarii

loading...