19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăEconomieEconomia României dă semne de oboseală!

Economia României dă semne de oboseală!

Comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, avansul economiei românești din această toamnă a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% . Faţă de acelaşi trimestru din anul 2018, PIB-ul a înregistrat o creştere cu 3,0%, iar pe primele 9 luni din 2019 față de aceeași perioadă din 2018, economia a urcat cu 4,0%, potrivit datelor semnal transmise joi de Institutul Național de Statistică.

Comenzile noi în industria prelucrătoare au accelerat de la 2.1% an/an în august la 5.6% an/an în septembrie și au crescut cu 5.4% an/an la nouă luni. Indicatorul a continuat să evolueze sub ritmul potențial pentru a șaptea lună la rând în septembrie, ceea ce confirmă finalul ciclului post-criză în industrie. În scenariul central al unei bănci comerciale transmis investitorilor, se previzionează decelerarea dinamicii anuale a investițiilor productive de la 8.7% an/an în 2019 (cel mai bun ritm din 2008) la 3.9% an/an în 2020, urmată de accelerare la 5% an/an în 2021.

De asemenea, asistăm și la intensificarea deficitului balanței comerciale cu bunuri cu 21% an/an la 12 miliarde EUR în perioada ianuarie-septembrie, evoluție determinată de majorarea importurilor cu 5.1% an/an la 63.9 miliarde EUR, pe fondul mix-ului relaxat, pro-ciclic și nesustenabil de politici economice. Exporturile de bunuri au urcat cu 2% an/an la 51.8 miliarde EUR la nouă luni. ”Ne așteptăm la decelerarea ritmurilor anuale ale exporturilor și importurilor totale (bunuri și servicii) la 4.1%, respectiv 7.3% în 2019, pe fondul finalului ciclului economic din Zona Euro (principalul partener economic)”, scriu analiștii citați.

Ca urmare a modificării seriei brute prin revizuirea seriei trimestriale pentru anul 2017 precum şi prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul III 2019 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul II 2019, publicată în comunicatul de presă nr. 256 din 10 octombrie 2019, astfel :
rezultatele trimestrului I 2019, comparativ cu trimestrul IV 2018, au fost revizuite de la 101,2% la 101,0%;
rezultatele trimestrului II 2019, comparativ cu trimestrul I 2019, au fost revizuite de la 101,0% la 100,8%.

Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.

Cele mai citite

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...
Ultima oră
Pe aceeași temă