12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăEconomieFiscalizarea transportului alternativ rămâne neclară

Fiscalizarea transportului alternativ rămâne neclară

Reglementarea era inevitabilă. România are o cerere în creştere pentru soluții digitale de intermediere a transportului de persoane. Efectiv, a apărut o nouă generaţie care nu stă la discuţie: e cu smartphone-ul în mână şi îşi stabileşte deplasarea cotidiană din acesta.

Mai rămân de lămurit în special aspectele fiscale. Legislația nu clarifică destul tratamentul fiscal al veniturilor obținute din intermediere, ale platformelor digitale ca Clever, Uber sau Bolt.

Rămân neclare aspectele legate de activitățile filialei române, a felului în care trebuie încheiate contractele cu transportatorii sau pasagerii, ori asupra înregistrării operațiunilor de intermediere (direct de nerezident, ori prin filiala din Romnia).

„Reglementarea transportului alternativ în România este o măsură absolut necesară, în contextul digitalizării accelerate a societății.” Anca Ghizdavu, Deloitte România

Practic, ubicuele sisteme de tip ridesharing sunt atât de avangardiste, că e imposibilă o legiferare perfectă. Singurul aspect menționat e cel legat de rolul filialei: reprezentarea operatorilor nerezidenți în fața autorităților române.

Clar e că veniturile din transportul alternativ trebuie toate impozitate conform legislației române. Dar acestea sunt reprezentate de comisioanele percepute transportatorilor, iar pentru acestea sunt mai multe moduri de impozitare (de exemplu, prin reținere la sursă). Acest lucru trebuie clarificat.

 

Legiferarea este esențială

„Reglementarea transportului alternativ în România este o măsură absolut necesară, în contextul digitalizării accelerate a societății”, spune Anca Ghizdavu, expert Deloitte România.

Regulile care vor fi astfel introduse trebuie ulterior să fie de toţi jucătorii care prestează astfel de servicii populației. Scopul este să se asigure siguranța și confortul utilizatorilor.

De altfel, acesta este principalul argument folosit de taximetrişti: „La noi, aveţi confort şi siguranţă!”. Totodată, e esențială revizuirea activităților desfășurate în România de către deținătorii nerezidenți de platforme digitale, a contractelor încheiate, dar și a fluxurilor de facturare, pentru stabilirea veniturilor de impozitat în România.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă