12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăEconomieIMM Invest. Este rândul băncilor să-şi joace rolul, dând credite

IMM Invest. Este rândul băncilor să-şi joace rolul, dând credite

Băncile înscrise în programul IMM Invest au aprobat 1.441 de credite, cu o valoare totală de peste un miliard de lei, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Cererile au primit deja ultima aprobare, cea de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, dar disputa pro şi contra continuă.

„Eu vă spun direct: e prost, ca orice intervenţionism”, spune business angel-ul Octavian Bădescu, cunoscut pentru convingerile sale ultraliberale.

„La momentul acesta, s-au produs nişte probleme în Economie, prejudicii, pagube. Cine le-a produs? Piaţa? Pe deciziile lor (n.r.: ale afaceriştilor) proaste? Le-a produs statul, administrativ”, explică Bădescu.

„IMM Invest e un program bun, dar până la un punct a fost supralicitat”, susţine analistul economic Constantin Rudniţchi. „Mulţi au avut aşteptări mult prea mari, pentru că are o serie de limite. Totuşi, banii sunt daţi de bănci, ori, când ele decid împrumutul, au nişte grile de lucru: stabilesc bancabilitatea firmei”, explică Rudniţchi.

 

Pro şi contra intervenţiei statului

Octavian Bădescu a spus RL că „deciziile statului (de stopare parţială a economiei, în starea de urgenţă) au produs pagube”. Da, dar nu prea avea încotro. „Cum nu avea încotro?”, spune Bădescu.

„Puteai să spui: uitaţi, unii spun că s-ar putea să fie o problemă destul de mare cu o pandemie. Uitaţi care sunt categoriile cele mai afectate, care pericolele. Ştiţi că nici un sistem nu e construit pe suprasarcină.

Nu putem avea două milioane de paturi în Bucureşti. Uite ce v-am sfătui noi să faceţi. Dacă nu faceţi, avem doar 2.500 de paturi şi, când se vor umple, la revedere! – sunteţi pe cont propriu. Voi luaţi deciziile şi fiecare decide ce face”.

„Cred că e foarte bine că s-a simplificat programul, era bine dacă era gândit de la început astfel.” Constantin Rudniţchi, analist economic

„Se ştia că în România sunt puţine IMM bancabile”, spune, pe de altă parte, Constantin Rudniţchi, detaliind că „unele practică muncă sau/şi încasări la negru, altele au deja împrumuturi sau contracte de leasing cu restanţe şi se descalifică”.

„Cred că e foarte bine că s-a simplificat programul, era bine dacă era gândit de la început astfel”, continuă Rudniţchi.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că se aduc două modificări:

1. eliminarea garanţiilor pe bunurile firmei;

2. IMM-urile nu vor mai trebui să dovedească impactul pandemiei. „Până la urmă, există garanţia statului. Era absurd să mai pui şi o astfel de condiţie”, a declarat RL analistul economic.

 

Sănătate şi bani băltind

„Sănătatea e o responsabilitate individuală. Eu nu am mandatat politicul să decidă în locul meu care sunt priorităţile mele. Statul mi-a produs pagubele şi încearcă acum să le rezolve producând alte pagube”, susţine antreprenorul Octavian Bădescu, afirmând că „intervenţionismul nu face decât să producă alte pagube suplimentare. E utopic ce vă spun, sunt de acord, dar asta arată că nu suntem în regulă ca societate”.

„Eu cred că programul e în regulă”, consideră analistul economic Constantin Rudniţchi, adăugând că ştie „firme pentru care a funcţionat foarte bine, adică au luat bani pentru investiţii, dar sunt şi firme încă blocate, aşteptând răspunsul”.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă