26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăEconomieIndustria farmaceuticelor se simte bine cu masca pe faţă

Industria farmaceuticelor se simte bine cu masca pe faţă

Există o cerere crescută de medicamente și echipamente sanitare, generată de pandemie. Potrivit analiștilor KeysFin, ritmul de creștere se va dubla în acest an.

Cifra de afaceri generată de întreg lanțul de producție și distribuție va ajunge la un maxim istoric pe piaţa locală de aproximativ 68 de miliarde de lei.

„În 2020, industria farma, în linia întâi în lupta cu coronavirusul, va contribui atât la stabilitatea economiei locale, cât și la sănătatea românilor“, a declarat Roxana Popescu, managing director KeysFin.

Cifra de afaceri a producătorilor, distribuitorilor și farmaciilor din România a înregistrat o creștere cu 9%, în comparație cu 2017, și a depășit cu aproape 90% nivelul din 2009, însumând 56,5 miliarde de lei în 2018.

„În 2020, industria farma, în linia întâi în lupta cu coronavirusul, va contribui atât la stabilitatea economiei locale, cât și la sănătatea românilor.“ Roxana Popescu, KeysFin

Iar industria farma va depăși 60 de miliarde lei în anul 2019, urmând ca anul aceasta să atingă un nivel record de 68 de miliarde de lei.

Industria farma locală va fi unul dintre segmentele cel mai puțin afectate de pandemie, alături de retailul alimentar, sănătatea și asistența socială, IT&C, Agricultură, distribuitorii de energie și gaze și apa și salubritatea.

Anul acesta, profitul net se va apropia de patru miliarde de lei. Marja netă s-a îmbunătățit remarcabil în ultimii 10 ani, de la 2%, în 2009, la 4,7%, în 2018 (maximul perioadei analizate). Marja EBITDA a înregistrat un avans de la 6% la 7,3%, în aceeași perioadă.

 

Capitaluri proprii

Rentabilitatea capitalurilor proprii, care măsoară capacitatea de maximizare a profiturilor obținute de acționari, în urma investițiilor, a înregistrat o creștere semnificativă, de la 10% în anul 2009, la 22% în anul 2018.

Rentabilitatea activelor a avansat de la 2,3%, în anul 2009, la 6,6%, în anul 2018. Odată cu evoluția favorabilă a acestei piețe, și comportamentul de plată s-a îmbunătățit: în anul 2009, media era de 215 zile, iar în anul 2018 a ajuns la 162 de zile.

Perioada medie de încasare a creanțelor, pe de altă parte, a coborât de la 173 de zile, în anul 2009, la 128 de zile, în anul 2018.

Cele mai citite

O persoană a fost găsită moartă, în urma unui incendiu în sectorul 2. FOTO

UPDATE: Incendiul produs la două case din Sectorul 2 al Capitalei a fost localizat, iar pompierii lucrează la decopertare în vederea lichidării focarelor rămase,...

CEC Bank susține antreprenorii români și în 2024 prin Programul guvernamental IMM Plus

CEC Bank sprijină antreprenorii români și își reconfirmă angajamentul pe termen lung față de economia românească și în anul 2024, acordând credite cu dobânzi...

Despre iubirea creștină

Despre om se vorbește azi mai mult fragmentar – ca ființă capabilă să muncească, cerebrală, ca una care are idealuri și întreprinde, una  care...
Ultima oră
Pe aceeași temă