16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăEconomieMinisterul Energiei afirmă că importurile de gaze de după apariţia OUG 114...

Ministerul Energiei afirmă că importurile de gaze de după apariţia OUG 114 avantajează România

Aceasta în condiţiile în care preţurile sunt cu mult mai scăzute decât preţurile de vârf de iarnă. “Insistăm asupra faptului că importurile de gaze din această perioadă avantajează România, în condiţiile în care preţurile de import din această perioadă sunt cu mult mai scăzute decât în vârf de iarnă”, au scris reprezentanţii ministerului.

Ministrul Energiei, Anton Anton, a afirmat la finalul lunii mai că majorarea importurilor de gaze nu reprezintă o problemă. “Dacă preţul din producţia internă e mai mare decât la gazele din import, industria se va orienta către gazele de import. Nu văd care e problema”, a afirmat demnitarul.

Preţul gazelor din import, din luna mai a anului 2019, a fost de 89 de lei/MWh, cu 12% mai mic decât cel al gazelor româneşti (101 lei/MWh, potrivit cotaţiilor de la Bursa Română de Mărfuri). Ministerul Energiei mai spune că e preocupat de asigurarea stocurilor de gaze naturale necesare pentru sezonul rece.

“În această perioadă, atenţia noastră a fost îndreptată spre umplerea depozitelor subterane cu gaze naturale, la preţuri cât mai bune. La jumătatea lunii iulie, România avea stocată în depozitele subterane o cantitate de 1,535 miliarde de metri cubi de gaze, faţă de 1,237 miliarde de metri cubi, la aceeaşi dată din anul 2018”, spun oficialii instituţiei.

Stocul minim obligatoriu pentru iarna următoare a fost majorat, faţă de 2018, cu 10%, până la 2,18 miliarde de metri cubi de gaze.

 

Controversă

O vie dispută a apărut recent, în spaţiul public, când presa a interpretat că OUG 114 ar fi determinat importuri masive de gaze ruseşti. ANRE a publicat la începutul săptămânii cantităţile de gaze care au fost importate de ţara noastră, în luna mai a acestui an: 1.185.490 Mwh. Această cifră este de 353 de ori mai mare decât cea din luna mai a anului trecut: 3.353 MWh. Practic, din cauza OUG 114, preţul gazului metan din producţia internă ar fi crescut mult, iar actorii economici din România au fost astfel nevoiţi să cumpere gaze mai ieftine, de pe relaţia externă: din hub-ul gazeifer de la Baumgarten, Austria, unde cel mai bun tarif îl are Gazprom.

Cele mai citite

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă