13.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăEconomiePensionarii din București-Ilfov, fruntaşi la cumpărarea de alimente

Pensionarii din București-Ilfov, fruntaşi la cumpărarea de alimente

În București – Ilfov, cele mai mari cheltuieli pe alimente și băuturi, în anul 2018 au fost realizate de către pensionari.

Sunt trei puncte forte: gradul de îndatorare a sectorului e de 61%, în scădere față de anii anteriori; gradul de acoperire al datoriilor pe termen scurt a crescut, de la 9%, în anul 2014, la 22%, în 2018; durata medie de încasare a creanțelor e inferioară pragului raportat la nivel național.

Cele trei mari vulnerabilități sunt că mai mult de jumătate dintre companii (55%) aveau pierdere netă la sfârșitul anului 2018, iar 21% dintre ele aveau o pierdere mai mare de -20%; cam 44% dintre companiile analizate au lichiditate subunitară (adică activele curente nu acoperă datoriile curente); rezultatul net consolidat la nivel sectorial a scăzut de la 2,8%, în anul 2017, la 2,4%, în anul 2018.

„În Bucureşti-Ilfov, categoria socială ce a alocat cele mai mari cheltuieli pe alimente și băuturi, în 2018, au fost pensionarii.” Nicoleta Marin, Coface România

Studiul, realizat de Coface, a agregat datele de la 42.051 de companii, care au depus datele financiare pentru anul 2018 (adică în luna septembrie a anului 2019) și care au generat o cifră de afaceri consolidată de 71,96 miliarde de lei.

Conform INS, în anul 2018, cele mai mari cheltuieli pentru alimente și băuturi au fost făcute de salariați, în top aflându-se Regiunea Nord-Vest (5.604 lei pe alimente și băuturi), urmată de Regiunea Centru, apoi Sud-Muntenia. La polul opus sunt agricultorii din regiunea București Ilfov, cu 1.163 de lei cheltuiți.

 

Efect de domino

„Tot în Bucureşti-Ilfov, categoria socială care a alocat cele mai mari cheltuieli pe produse alimentare și băuturi, în anul 2018, a fost reprezentată de pensionari”, a declarat Nicoleta Marin, de la Coface România.

„Consumul a continuat ritmul destul de susținut și în anul 2019. Cheltuielile cu salariile în sectorul public au crescut cu aproape 20% și au depășit pragul de 100 de miliarde de lei, în anul 2019”, explică Iancu Guda de la Coface România.

Este peste 10% din PIB, cel mai mare procent din UE, ceea ce a determinat un efect de domino și în mediul privat a tensionat forța de muncă, din cauza emigrării.

Cele mai citite

MESAJE DE PAȘTE 2024: Trimite cele mai frumoase urări de Înviere

O selecţie a celor mai inspirate:mesaje de Paşte, felicitări şi urări de Înviere care pot fi trimise prin SMS apropiaţilor, în noaptea de înviere. SMS DE PAŞTE, URĂRI DE PAŞTE, MESAJE DE...

Nouă rețea pentru a viza traficanții de migranți în domeniul digital

Discuțiile din cadrul reuniunii tematice, organizate de Comisia Europeană și Europol, au condus la concluzii cheie privind răspunsul comun la activitățile online de trafic...

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...
Ultima oră
Pe aceeași temă