10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieRata anuală a inflaţiei a scăzut în iulie la 4,56%

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în iulie la 4,56%

În iunie, rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor, la 5,40%. În mai, rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,41%, cel mai mare nivel din februarie 2013, când a fost 5,65%.

În iulie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,42%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 6,23%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,68%.

Faţă de decembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în iulie, la transportul aerian (15,86%), la gaze naturale (10,43%), alte legume şi conserve de legume (9,18%), fructe proaspete (6,88%) şi citrice (6,71%).

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în iulie faţă de decembrie, cu 5,78%. 

Miercuri, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 2,7%, în scădere de la 3%, pentru decembrie 2019, în contextul în care excedentul de cerere a rămas ridicat, dezechilibrele comerciale nu au fost corectate şi presiunile inflaţioniste rămân prezente în economie, a anunţat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cele mai citite

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă