7.6 C
București
sâmbătă, 16 martie 2024
AcasăInternaționalAtmosferă tensionată la Betleem în preziua Crăciunului

Atmosferă tensionată la Betleem în preziua Crăciunului

Decizia unilaterală luată la 6 decembrie de preşedintele Donald Trump a suscitat manifestaţii aproape zilnice în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv la Betleem, în Cisiordania ocupată, unde credincioşii urmează să participe la slujba de la miezul nopţii din Biserica Naşterii Domnului.

Vizitatorii străini, veniţi de obicei în număr mare în preajma Crăciunului, sunt rari zilele acestea la Betleem. Din 6 decembrie zeci de grupuri şi-au anulat vizitele. Un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene a anunţat că unităţi suplimentare vor fi desfăşurate la Ierusalim, pentru a facilita accesul “miilor de turişti şi vizitatori”.

Situaţia creştinilor din Orientul Mijlociu este precară, precum în Egipt, unde minoritatea coptă este adesea victimă a agresiunilor extremiştilor. Copţii, care sărbătoresc Crăciunul la 6 ianuarie, au fost ţinta mai multor atentate în ultimele luni, majoritatea revendicate de Statul Islamic.

Şi în Europa planează ameninţarea jihadistă: 100.000 de efective au fost mobilizate duminică şi luni în Franţa pentru a asigura securitatea sărbătorilor de Crăciun, mai ales în lăcaşurile de cult creştine, potrivit unei surse oficiale.

Duminică seară, papa Francisc, şeful spiritual a 1,2 milliarde de catolici, va oficia la Bazilica Sfântul Petru slujba religioasă din Ajunul Crăciunului, la orele 20:30 GMT, înainte de tradiţionalul său mesaj de binecuvântare ‘Urbi et Orbi’ – adresat oraşului şi lumii – luni de la balconul central al Vaticanului, informează AGERPRES.

Cele mai citite

Design și funcționalitate: descoperă mesele de cafea perfecte pentru casa ta

Pentru că au un rol esențial în amenajarea spațiilor de relaxare, fiind apreciate nu numai pentru funcționalitatea pe care o oferă, ci și pentru...

Ciucă le-a transmis românilor din Barcelona când vor putea avea cetățenie dublă

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, le-a transmis românilor din zona Barcelonei că, din acest an, nu vor mai fi nevoiţi să renunţe la cetăţenia română...
Ultima oră
Pe aceeași temă