15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInternaționalAtmosferă tensionată la Betleem în preziua Crăciunului

Atmosferă tensionată la Betleem în preziua Crăciunului

Decizia unilaterală luată la 6 decembrie de preşedintele Donald Trump a suscitat manifestaţii aproape zilnice în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv la Betleem, în Cisiordania ocupată, unde credincioşii urmează să participe la slujba de la miezul nopţii din Biserica Naşterii Domnului.

Vizitatorii străini, veniţi de obicei în număr mare în preajma Crăciunului, sunt rari zilele acestea la Betleem. Din 6 decembrie zeci de grupuri şi-au anulat vizitele. Un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene a anunţat că unităţi suplimentare vor fi desfăşurate la Ierusalim, pentru a facilita accesul “miilor de turişti şi vizitatori”.

Situaţia creştinilor din Orientul Mijlociu este precară, precum în Egipt, unde minoritatea coptă este adesea victimă a agresiunilor extremiştilor. Copţii, care sărbătoresc Crăciunul la 6 ianuarie, au fost ţinta mai multor atentate în ultimele luni, majoritatea revendicate de Statul Islamic.

Şi în Europa planează ameninţarea jihadistă: 100.000 de efective au fost mobilizate duminică şi luni în Franţa pentru a asigura securitatea sărbătorilor de Crăciun, mai ales în lăcaşurile de cult creştine, potrivit unei surse oficiale.

Duminică seară, papa Francisc, şeful spiritual a 1,2 milliarde de catolici, va oficia la Bazilica Sfântul Petru slujba religioasă din Ajunul Crăciunului, la orele 20:30 GMT, înainte de tradiţionalul său mesaj de binecuvântare ‘Urbi et Orbi’ – adresat oraşului şi lumii – luni de la balconul central al Vaticanului, informează AGERPRES.

Cele mai citite

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă