12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăInternaționalChișinăul vrea să angajeze o companie care să evalueze pagubele ocupației rusești...

Chișinăul vrea să angajeze o companie care să evalueze pagubele ocupației rusești în Transnistria

Într-un interviu acordat unei publicaţii din Letonia, șeful Legislativului de la Chișinău a ţinut să sublinieze că Moscova a încălcat dreptul internaţional prin prezenţa sa militară în stânga Nistrului.

Autorităţile moldovene au abordat la nivel internaţional, inclusiv la ONU, problema staţionării ilegale a celor circa 2.000 de militari ruşi pe teritoriul din estul republicii, trupe care constituie o “forţă de ocupaţie”, a afirmat şeful Legislativului moldovean, făcând referire la Grupul Operativ al Trupelor Ruse în Republica Moldova (GOTR), succesorul Armatei a 14-a a Federaţiei Ruse. “Rusia a încălcat dreptul internaţional. Noi intenţionăm să angajăm o companie juridică internaţională care să estimeze costurile aduse de prezenţa Rusiei în Transnistria. Estimăm că suma va fi de ordinul miliardelor de dolari. Contingentul militar rus reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Republicii Moldova, deoarece este vorba de o prezenţă militară ilegala, la fel ca cea din Abhazia, Osetia de Nord (Georgia) sau din estul Ucrainei”, a declarat Candu în interviul pentru Latvijas Avize, citat de Deschide.md.

În acelaşi interviu, şeful Legislativului de la Chişinău a evocat implicarea tot mai evidentă a Rusiei în afacerile interne ale Republicii Moldova, în special prin presa de propagandă, furnizoare de “fake news”. “Noi deja putem observa semne ale implicării (Federaţiei Ruse), de exemplu prin mass-media. Practic, în fiecare zi, canalele ruse difuzează materiale îndreptate împotriva guvernării noastre, precum şi împotriva SUA şi a Occidentului”, a spus Candu, referindu-se între altele la deschiderea Oficiului de legătură al NATO la Chişinău, destinat să îmbunătăţească dialogul dintre Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică. Potrivit preşedintelui parlamentului moldovean, posturile TV din Rusia au dezinformat publicul, lăsând să se înţeleagă că Republica Moldova va fi membră NATO.

De asemenea, Andrian Candu a menţionat că, în ultima perioadă, se observă o intensificare a activităţii serviciilor secrete ruse şi a unor organizaţii neguvernamentale din Rusia în Republica Moldova. Totodată, preşedintele Parlamentului moldovean a admis faptul că în Republica Moldova ar putea fi creată o Comisie pentru evaluarea pagubelor provocate de ocupaţia sovietică. Totuşi, el a recunoscut că subiectul ocupaţiei sovietice este unul sensibil în Republica Moldova din cauza diferenţelor de opinii la nivelul societăţii pe acest subiect.

Despre orientarea Republicii Moldova către o apropiere de Uniunea Euroasiatică la care tot face apel preşedintele Igor Dodon, şeful Legislativului de la Chişinău a declarat că aceasta “nu are putere juridică şi este lipsită de conţinut”.

Cele mai citite

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...

Ciocniri violente între poliția georgiană și manifestanți la Tbilisi

Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze...

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...
Ultima oră
Pe aceeași temă