12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalCJUE blochează o decizie de reformare a sistemului judiciar din Polonia

CJUE blochează o decizie de reformare a sistemului judiciar din Polonia

Decizia anunţată luni este finală după ce în octombrie CJUE a solicitat Varşoviei suspendarea acestor prevederi, ca măsură provizorie, la cererea Comisiei Europene.

La 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, executivul comunitar considerând că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani este “incompatibilă cu dreptul Uniunii”.

Cum răspunsul primit din partea guvernului polonez nu a fost satisfăcător, pe 24 septembrie Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Comisia a cerut “o procedură accelerată” în scopul de a avea o “decizie definitivă în cel mai scurt termen” în acest caz. Comisia a solicitat de asemenea instanţei europene “măsuri provizorii” pentru a suspenda efectele respectivei legi, solicitare la care CJUE a răspuns favorabil la 19 octombrie.

După decizia interimară din octombrie, partidul de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS) a acceptat să renunţe la scăderea vârstei de pensionare a judecătorilor.

După instalarea sa la putere, în 2015, PIS, naţionalist şi eurosceptic, a promovat măsuri despre care militanţii pentru drepturi şi oficialii UE au afirmat că pun în pericol statul de drept şi întăresc controlul guvernului asupra justiţiei, aminteşte Reuters.

PiS a argumentat iniţial că aceste modificări erau necesare pentru a creşte eficienţa tribunalelor şi a elimina “rămăşiţele comunismului” din ţară, dar, pe măsura apropierii alegerilor din 2019, a părut să-şi revizuiască poziţia în anumite aspecte.

Cele mai citite

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

Rusia – Ucraina, ziua 778: Zelenski confirmă că summitul de pace din Elveția va avea loc în iunie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, astăzi, pe reţelele sale de socializare, că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc, în 15 şi 16...
Ultima oră
Pe aceeași temă