19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalCondamnat la moarte pentru spionaj

Condamnat la moarte pentru spionaj

Kulbhushan Sudhir Jadhav a fost arestat în martie 2016 în provincia pakistaneză Balucistan. Autorităţile pakistaneze susţin că Jadhav a recunoscut că este spion şi lucrează pentru serviciile de informaţii indiene. El a fost condamnat la moarte de o curte marţială în aprilie 2017.

New Delhi a negat întotdeauna că Jadhav este spion, acuzând Pakistanul că “l-a răpit din Iran unde el desfăşura activităţi comerciale după ce s-a retras din Marina indiană”.

India a sesizat CIJ în mai 2017 pentru a împiedica execuţia. New Delhi acuză de asemenea Islamabadul de “grave încălcări ale Convenţiei de la Viena privind relaţiile consulare”.

CIJ, principalul organ judiciar al ONU, a declarat într-un comunicat că îşi va anunţa decizia la 17 iulie, la ora 15:00 (13:00 GMT), la Palatul Păcii, sediul său din Haga.

În timpul audierilor la CIJ în februarie, reprezentanţii Indiei au denunţat o “propaganda răutăcioasă” din partea Pakistanului. La rândul său, Islamabadul îl acuză pe Jadhav de activităţi “teroriste”.

Aceste audieri au avut loc într-un context de tensiuni puternice între cele două ţări, la câteva zile după un atentat sângeros în Kashmirul indian care a provocat moartea a 41 de paramilitari indieni.

Cele mai citite

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...
Ultima oră
Pe aceeași temă