12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din Zimbabwe se adâncește. Liderul opoziției respinge rezultatele scrutinului prezidențial

Criza din Zimbabwe se adâncește. Liderul opoziției respinge rezultatele scrutinului prezidențial

Liderul opoziției din Zimbabwe, Nelson Chamis, a declarat, vineri seara, că respinge rezultatul alegerilor prezidențiale, în ciuda asigurărilor venite de la autoritatea electorală din Zimbabwe. Aceasta a susținut că nu au fost „mișmașuri” implicate în numărătoarea voturilor.

Într-o conferință de presă întârziată din cauză că fusese întreruptă de forțelor de ordine, Chamis l-a îndemnat de rivalul său, Emmerson Mnangagwa, liderul partidului Zanu-PF, să nu accepte rezultatele „corupte” ale acestui scrutin.

Mnangagwa, fosta mână dreaptă a lui Robert Mugabe, a fost ales, conform numărătorii oficiale, din primul tur preşedinte al statului Zimbabwe, o victorie imediat respinsă vineri de opoziţie, care a anunţat că va contesta rezultatul în justiţie, transmite AFP.

Liderul Zanu-PF, care conduce ţara de la căderea de la putere în noiembrie, după 37 de ani, a lui Mugabe, a obţinut 50,8% din voturi, faţă de 44,3% scorul principalului său adversar, Nelson Chamisa, conform rezultatelor oficiale definitive.

La 75 de ani, câştigătorul anunţat de preşedintele comisiei electorale a salutat pe Twitter „un nou început” şi a făcut apel la unitate, în pace şi iubire, pentru a construi „un nou Zimbabwe pentru toţi”.

Dar opoziţia a respins imediat victoria sa, anunţând că va sesiza justiţia. „Rezultatele sunt false, (…) le respingem, vom denunţa întregul proces în faţa unui tribunal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mişcării pentru Schimbare Democratică, formaţiunea lui Nelson Chamisa.

De la obţinerea independenţei în 1980, Zimbabwe nu a avut decât doi preşedinţi, ambii proveniţi din formaţiunea ZANU-PF: Robert Mugabe, care a condus cu mână de fier ţara timp de 37 de ani, şi Emmerson Mnangagwa, poreclit „Crocodilul”, ajuns la putere după o lovitură de forţă a armatei.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă