15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInternaționalFostul președinte al Petrobras a fost condamnat la 11 ani de închisoare...

Fostul președinte al Petrobras a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru corupţie

Fostul bancher a fost găsit vinovat de “corupţie pasivă şi spălare de bani”.

Sentinţa judecătorului Sergio Moro, magistrat emblematic al luptei anticorupţie din Brazilia, a amintit despre mită în valoare de trei milioane de reali (circa 750.000 de euro) plătită lui Aldemir Bendine de gigantul din domeniul construcţiilor Odebrecht.

“Îl condamn pe Aldemir Bendine că a primit trei milioane de reali din partea grupului Odebrecht din cauza funcţiilor sale de conducere în fruntea Petrobras şi Banco do Brasil”, a subliniat sentinţa, la care AFP a avut acces.

Fostul responsabil, în vârstă de 54 de ani, a fost plasat în arest preventiv în iulie 2017, în cadrul operaţiunii “Lava Jato”, anchetă tentaculară care a scos în evidenţă un uriaş sistem de corupţie orchestrat de grupuri din domeniul construcţiilor oferind mită oamenilor politici de toate culorile şi liderilor de întreprinderi publice pentru a obţine contracte publice.

Potrivit sentinţei pronunţate de Sergio Moro, Aldemir Bendine a cerut mită de la Odebrecht în 2014, când era încă preşedintele băncii, dar plata a fost efectuată în 2015, într-un moment în care se afla deja la conducerea Petrobras.

El a fost numit în fruntea companiei petroliere de stat pentru a face curăţenie după lansarea în 2014 a operaţiunii “Lava Jato” care a dezvăluit o vastă reţea de deturnare de fonduri ce a costat Petrobras peste două miliarde de dolari.

“Ultimul lucru la care ne-am aşteptat de la el a fost să fie şi el corupt, punând din nou în pericol reputaţia întreprinderii”, a subliniat judecătorul Sergio Moro în sentinţa sa.

Acest magistrat a trimis până acum după gratii zeci de oameni politici şi l-a condamnat în iulie la nouă ani şi jumătate de închisoare pe fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), a cărui pedeapsă a fost majorată în apel la 12 ani şi o lună, dar care se află în libertate în aşteptarea judecării unui recurs.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă