13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInternaționalHackerii iranieni, acuzaţi pentru pătrunderea în sistemele informatice a zeci de organizaţii

Hackerii iranieni, acuzaţi pentru pătrunderea în sistemele informatice a zeci de organizaţii

Cei nouă acuzaţi, suspectaţi că au acţionat în numele Gărzilor Revoluţionare iraniene, au pătruns în sistemele informatice a 320 de universităţi din Statele Unite şi din alte 21 de ţări pentru a sustrage informaţii pe care le-au vândut ulterior, informează Mediafax.

Hackerii sunt acuzaţi şi pentru pătrunderea în sistemele informatice a zeci de organizaţii guvernamentale, inclusiv în cel al Departamentului Muncii şi Comisiei pentru Reglementarea Energiei.

Departamentul de Justiţie a declarat că hackerii sunt afiliaţi Institutului Mabna din Iran, suspectat că lucra încă din 2013 cu guvernul iranian pentru a fura cercetări ştiinţifice din alte ţări.

“Prin aducerea acestor acuzaţii, reimpunem normele pe care majoritatea lumii civilizate le-ar accepta: statele-naţiune nu trebuie să fure propietate intelectuală în scopul de a oferi un avantaj industriilor domestice”, a declarat adjunctul procurorului general Rod Rosenstein.

Cei nouă acuzaţi ar putea să nu fie judecaţi într-o instanţă americană, deoarece SUA nu deţine un tratat de extrădare cu Iranul.

Vineri, Trezoreria Statelor Unite a anunţat sancţiuni asupra Institului Mabna şi a 10 iranieni, cei nouă acuzaţi şi încă un individ acuzat într-un caz diferit.

Pe acest fond, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a declarat că sancţiunile impuse de SUA reprezintă un act provocator care nu va preveni Iranul din a progresa în domeniul tehnologic.

“SUA nu va avea beneficii în urma acestor sancţiuni, menite să blocheze şi să prevină dezvoltarea tehnologică a Iranului”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Potrivit autorităţilor americane, cei nouă indivizi au trimis profesorilor link-uri compromise, care odată accesate le-au permis hackerilor să aibă acces la informaţii private. Aproximativ 15 miliarde de pagini care conţineau cercetări ştiinţifice au fost furate şi vândute pentru profit.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 777: Șoigu cere suplimentarea livrărilor de arme

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea militară în Ucraina, a comunicat Ministerul Apărării.Într-o întrunire...

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...

FCSB serbează titlul de campioană: “Made in ciobanii”

Ilustrație: Marian Avramescu Campioana Italiei la fotbal, Inter Milano, a lansat un trend, după ce au sărbătorit victoria finală în Serie A printr-un dans...
Ultima oră
Pe aceeași temă