16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalImagini din satelit. Coreea de Nord pare să-și extindă o fabrică de...

Imagini din satelit. Coreea de Nord pare să-și extindă o fabrică de componente pentru rachete

Această nouă dezvăluire vine în contextul în care agenţiile de spionaj din SUA pun la îndoială angajamentul regimului de la Phenian privind denuclearizarea.

Imagini filmate din satelit, analizate de cercetători de la Institutul pentru Studii Internaţionale Middlebury (MIIS) din Monterrey, SUA, indică faptul că regimul nord-coreean a finalizat construcţia Institutului de Materiale Chimice din oraşul Hamhung, relatează postul CNN.

David Schmerler, cercetător senior în cadrul MIIS, afirmă că instituţia nord-coreeană este cunoscută pentru faptul că produce componente pentru rachete balistice.

Cea mai mare parte a uzinei a fost construită în luna mai, după întrevederea liderului nord-coreean Kim Jong-Un cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-In, însă înainte de întâlnirea istorică a lui Kim cu preşedintele american Donald Trump, a declarat Jeffrey Lewis, director în cadrul MIIS.

În weekend, postul NBC a relatat, citând mai mulţi oficiali americani anonimi, că agenţiile de spionaj din SUA au indicii că regimul de la Phenian continuă să producă uraniu îmbogăţit pentru arme nucleare în mai multe centre secrete.

În plus, un studiu recent al Institutului american 38 North, care se bazează pe imagini filmate din satelit, relevă că Phenianul continuă să dezvolte infrastructura de la un centru nord-coreean de cercetare atomică, în pofida înţelegerii între Kim Jong-Un şi Donald Trump privind denuclearizarea Peninsulei Coreea.

Preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit în luna iunie cu liderul nord-coreean la Singapore. Cei doi lideri au semnat un comunicat comun prin care s-au angajat să “acţioneze pentru denuclearizarea completă a Peninsulei Coreea”. Însă documentul nu include detalii despre modul în care ar urma să fie îndeplinit acest obiectiv.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...
Ultima oră
Pe aceeași temă