13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInternaționalInventatorul internetului, despre datele personale ale utilizatorilor

Inventatorul internetului, despre datele personale ale utilizatorilor

“Filozofia Fundaţiei pentru Web este că ar trebui să aveţi un control complet asupra datelor voastre. Nu este vorba despre petrol, nu este materie primă, nu este o substanţă”, a declarat Berners-Lee în timpul unei discuţii cu câţiva jurnalişti la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), locul de naştere al Web-ul.

“Nu ar trebui să le puteţi vinde pe bani. Controlul şi accesul asupra datelor sunt drepturi”, a adăugat acesta.

Inventatorul a recunoscut însă că este dificil să impui o reglementare strictă în toate cazurile. “Câteodată, este nevoie de o legislaţie care să prevadă că datele personale, similar datelor genetice, nu pot fi niciodată utilizate”, a spus acesta, scrie Agerpres.

Berners-Lee a avertizat asupra unui ”viitor posibil”, când ”browser-ul dumneavoastră va păstra urme despre tot ceea ce cumpăraţi, browser-ul dumneavoastră va păstra, de asemenea, datele financiare”, iar ”atunci, browser-ul vostru va şti mai multe despre dumneavoastră decât Amazon”.

“Nu trebuie să presupunem că lumea va rămâne aşa cum este acum”, a avertizat acesta, făcând apel la utilizatorii de internet să-şi apere drepturile şi să nu se aştepte ca acestea să le fie apărate de guverne.

În 1989, pe când lucra la Centrul de calcul de la CERN, în apropiere de Geneva, Tim Berners-Lee a imaginat ”un sistem de gestiune descentralizată a informaţiei”, care a devenit actul de naştere al Web-ului.

Tim Berners-Lee se ocupa de anuarul intern al CERN, dar în paralel, a iniţiat demersuri care să le permită miilor de oameni de ştiinţă din lume să-şi poată comunica, la distanţă, cercetările desfăşurate în cadrul organizaţiei.

Cu ocazia celebrării a 30 de ani de la crearea World Wide Web, Berners-Lee va iniţia ”marţi un turneu de 30 de ore – pentru cei 30 de ani ai Web-ului”, de la CERN la Londra, apoi în Africa, a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt din cadrul organizaţiei.

La 30 de ani de la inventarea reţelei, Berners-Lee a redactat anul trecut ”un contract pentru Web”, destinat să asigure veridicitatea informaţiei prezente pe internet. Acesta a creat, de asemenea, o platformă botezată ”Solid”, care să permită utilizatorilor controlul asupra datelor personale.

Lansarea proiectului va trebui să răspundă neliniştilor care vizează vânzările de date personale fără consimţământul utilizatorilor.

Inventatorul a declarat săptămâna trecută la Washington că obiectivul proiectului este de a ”separa aplicaţiile de stocare a datelor” astfel încât utilizatorii să poată decide unde şi cum îşi pot dezvălui datele persoanele.

Cele mai citite

Nouă cetățeni români și familiile lor au fost evacuați din Gaza

Nouă cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi miercuri din Fâşia Gaza şi au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt,...

Al doilea suspect în cazul uciderii lui Adrian Kreiner a fost adus în țară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner, a fost adus în ţară în cursul nopţii, din Irlanda,...

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...
Ultima oră
Pe aceeași temă