12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăInternaționalIsraelul l-a extrădat pe Mickael Aknin în Franţa

Israelul l-a extrădat pe Mickael Aknin în Franţa

Aknin, deţinut de un an în Israel, “a fost extrădat azi (miercuri) din Israel în Franţa, după ce guvernul francez a cerut extrădarea lui pentru a fi judecat în două dosare”, a anunţat Ministerul israelian al Justiţiei într-un comunicat.

Împreună cu franco-israelian Stephane Alzraa, Mickael Aknin este suspectat că a condus societăţi ce au deturnat în jur de 51 de milioane de euro în detrimentul fiscului francez la sfârşitul anilor 2000, în cadrul unei mari fraude cu TVA pe piaţa “drepturilor la poluare” cu CO2.

Este vorba de o fraudă clasică asupra TVA aplicată pe piaţa europeană a cotelor de dioxid de carbon, concepută pentru a contracara încălzirea climatică. Ea constă în a cumpăra drepturi de emisie de CO2 fără taxă într-o ţară terţă, înainte de a le revinde într-o ţară europeană cu un preţ ce include TVA, apoi a investi fondurile într-o nouă operaţiune.
.
Căutat de justiţie, Alzraa a fugit din Europa pentru a se refugia în Israel sub numele de David Bloomberg, înainte de a fi arestat, apoi extrădat în Franţa în primăvară. El a fost condamnat luna trecută de un tribunal corecţional din Lyon la 9 ani de închisoare cu executare.

Escrocheria, calificată drept “frauda secolului” de mass-media, implica zeci de persoane şi a prejudiciat finanţele publice franceze cu 1,6 miliarde de euro, potrivit estimărilor Curţii de Conturi a Franţei în 2012, şi cu circa 5 miliarde la nivel european, potrivit Europol.

Cele mai citite

Aproape 900 de noi cazuri de rujeolă în România, în ultima săptămână! Un bărbat a fost răpus de boală

În ultima săptămână, în România s-au înregistrat 872 de cazuri noi de rujeolă și un deces, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Sănătate...

Ce inovații a adus Rolex în lumea ceasurilor?

De peste 100 de ani Rolex a acaparat piața ceasurilor de lux, devenind una dintre cele mai cunoscute și apreciate mărci producătoare din întreaga...

Lloyd Austin impulsionează statele care dețin sisteme Patriot să le doneze Ucrainei

Secretarul american al apărării Lloyd Austin a încurajat marţi statele care deţin sisteme antiaeriene Patriot să doneze din ele Ucrainei, care aşteaptă mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă