20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalItalia, tensiuni crescânde. Sute de manifestanţi antifascişti au umplut străzile orașului Macerata

Italia, tensiuni crescânde. Sute de manifestanţi antifascişti au umplut străzile orașului Macerata

Manifestanţii, dintre care unii au venit de departe, au răspuns apelului lansat de unele asociaţii antifasciste, organizaţii neguvernamentale, sindicate, dar şi de câteva formaţiuni politice de stânga. Mulţi dintre ei fluturau drapelele mişcării lor, dar unii au venit cu drapele italiene.

Primarul din Macerata, Romano Carancini (centru-stânga), ceruse anularea tuturor adunărilor pentru a menţine liniştea în oraş, dar prefectura a dat vineri ”undă verde” pentru adunarea de sâmbătă.

De teama unor violenţe, şcolile rămân închise, slujba religioasă de sâmbătă seara a fost anulată şi majoritatea magazinelor au fost închise la mijlocul zilei.

Joi seara au izbucnit confruntări, când mai multe zeci de militanţi ai grupării de extrema dreaptă Forza Nuova au manifestat împotriva imigraţiei şi au imitat salutul nazist.

”Avem o Constituţie antifascistă prin excelenţă şi vreau ca această Constituţie să fie apărată şi ca legile împotriva apologiei fascismului să fie aplicate”, declara Giuliano Denti (40 de ani), venit din Pisa împreună cu circa o sută de militanţi antifascişti pentru a manifesta sâmbătă.

Pe 3 februarie, Luca Traini, un tânăr ras în cap şi cu tatuaje de inspiraţie fascistă, a deschis focul asupra a circa zece africani în oraşul Macerata, rănind cel puţin şase persoane. El a explicat că a acţionat pentru a răzbuna moartea tinerei Pamela Matropietro (18 ani), al cărei corp a fost găsit dezmembrat, după anunţul privind arestarea unui dealer nigerian suspectat de implicare în crima respectivă.

Cu trei săptămâni înainte de alegerile legislative din 4 martie, acest fapt divers şi atacul armat rasist au readus tema imigraţiei în centrul unei campanii, dominate acum de discursuri situate foarte mult către dreapta.

Cele mai citite

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

VIDEO. Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist îi cer premierului Pedro Sanchez să rămână în funcție

Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist au venit sâmbătă, 27 aprilie 2024, din întreaga Spanie la un miting la Madrid pentru a-i cere premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă