20.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInternaționalNoi tensiuni. S-a propus schimbarea frontierelor în Balcani

Noi tensiuni. S-a propus schimbarea frontierelor în Balcani

O propunere care ar fi fost vehiculată la nivelul Uniunii Europene sugerează o schimbare a frontierelor unor țări din Balcani, țări rezultate din dezmembrarea fostei Iugoslavii.

Despre această propunere au apărut informații, în ultimele zile, în presa din unele țări din Balcanii de Vest, apoi chiar la nivelul agențiilor de presă occidentale.

Ideea lansată în discuție ar fi aceea ca Bosnia și Herțegovina să se dezmembreze, pierzând o zonă cu populație majoritar sârbă, cunoscută sub numele de “Republica Srpska”. Ulterior, respectiva regiune ar urma să fie alipită Serbiei, rezultând așa – numita “Serbie mare”.

Această modificare de frontiere ar reprezenta “finalizarea procesului de dezmembrare a Iugoslaviei” și ar putea să aibă loc înainte ca actuala țară Bosnia și Herțegovina să fie primită în UE.

Alte viitoare țări despre care se discută, în acest context, ar fi “Croația mare” și “Albania mare”.

Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a declarat însă, în fața presei din Kosovo, că țara lui respinge categoric o idee de retrasare a frontierelor în Balcanii de Vest. Ministrul german a subliniat că o asemenea idee “nu este doar nerealistă”, ci și simpla deschidere a discuției pe acest subiect este “periculoasă”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cetățenii UE consideră dezastrele naturale o amenințare mai mare decât un eventual război

Cetățenii din mai multe țări membre UE consideră că dezastrele naturale legate de climă reprezintă o amenințare mai mare decât un eventual război. Acest punct...

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...

Gata cu vacanța de Paște. Românii se întorc acasă

Coloane de autovehicule care se întind pe câţiva kilometri au fost observate pe principalele artere rutiere din orașul bulgăresc Ruse, situat la granița cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă