21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalHiperinflația lovește Libanul, prețuri cu 200% mărite, cea mai mare criză de...

Hiperinflația lovește Libanul, prețuri cu 200% mărite, cea mai mare criză de la Războiul Civil

Libanul a intrat în hiperinflație, prima țară din Orientul Mijlociu și Africa de Nord care a făcut acest lucru. Cu o rată anuală a inflației de 462% și a prețurilor la alimente în creștere cu aproape 200% în această lună, Libanul s-a alăturat Venezuelei în hiperinflație. Între timp, lira libaneză a pierdut 82% din valoarea sa în acest an conform Reuters.

Libanul a devenit prima țară din Orientul Mijlociu și Africa de Nord (MENA) regiune din istorie pentru a experimenta hiperinflație, a explicat Steve H. Hanke, profesor de economie aplicată la Universitatea Johns Hopkins, și un expert în hiperinflație.

Hanke și colegul său Nicholas Krus au urmărit alte 61 de cazuri de hiperinflație în istoria lumii, inclusiv Ungaria în 1945 și Iugoslavia între 1992 și 1994, când hiperinflația a atins un nivel maxim de 313 milioane la sută pe lună. Hiperinflația apare atunci când rata inflației unei țări depășește 50% pe lună timp de 30 de zile consecutive.

Pe 22 iulie, Libanul a intrat în cărțile de înregistrare cu cel de-al 62-lea episod de hiperinflație din lume, a confirmat Hanke. El a descris în publicația National Review:

 

“Cauzele care stau la baza inflației sunt întotdeauna aceleași”, a declarat profesorul, citat de Reuters. “Guvernele încep să dea deficite fiscale din ce în ce mai mari și fac apel la banca centrală să finanțeze aceste deficite, deoarece căile de finanțare fiscală și a obligațiunilor sunt inadecvate. În hiperinflații, băncile centrale sunt obligate să finanțeze practic întreaga operațiune fiscală a guvernelor”.

Aceasta este cea mai gravă criză din Liban de la războiul civil din 1975-1990, a subliniat Hanke. Situația s-a înrăutățit atunci când țara și-a pierdut datoria în martie. Datele oficiale citate de Credit Libanais arată că costurile cu alimentele și îmbrăcămintea au crescut cu 190% și, respectiv, 172% în luna mai față de un an mai devreme. Alte rapoarte arată statistici similare la începutul acestei luni.

Lira libaneză a pierdut 82% din valoarea sa față de dolarul american de pe piața neagră din ianuarie. “În ceea ce privește cursul de schimb oficial, libanez poate uita”, a remarcat Hanke, adăugând: ”Economiile lor sunt înghețate în băncile din Liban. Băncile nu au dolari pentru a face schimb și au impus controale de capital (limite stricte de retragere) pentru a evita colapsul.”

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

O persoană a fost găsită moartă, în urma unui incendiu în sectorul 2. FOTO

UPDATE: Incendiul produs la două case din Sectorul 2 al Capitalei a fost localizat, iar pompierii lucrează la decopertare în vederea lichidării focarelor rămase,...

Motoreductoarele – ce sunt și la ce le folosim?

Cauți cea mai bună soluție pentru a optimiza etapele de lucru? Dacă activezi în domeniul industrial, probabil ai resimțit presiunea de a ține pasul...

Analiză: Trei din patru companii nu reușesc să gestioneze în mod eficient mobilitatea resurselor umane

Doar unul din patru angajatori (25%) dispune de o funcție de mobilitate pe deplin dezvoltată, iar trei sferturi (75%) nu reușesc să profite de...
Ultima oră
Pe aceeași temă