14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInternaționalONG-urile pentru drepturile omului şi presă cer o anchetă ONU în cazul...

ONG-urile pentru drepturile omului şi presă cer o anchetă ONU în cazul jurnalistului saudit

Printre organizaţiile care consideră că Turcia trebuie să îi ceară secretarului general ONU, Antonio Guterres, să iniţieze o investigaţie transparentă, se numără Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, Amnesty International, Human Rights Watch şi Reporteri fără Frontiere.

“Implicarea ONU este cea mai bună garanţie împotriva muşamalizării Arabiei Saudite sau tentativei unui alt guvern de a ascunde problema pentru a putea menţine relaţiile financiare cu Riadul”, a declarat Robert Mahoney, adjunctul directorului executiv al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor.

Purtătorul de cuvânt al Naţiunilor Unite, Stephane Dujarric, a declarat că secretarul general este foarte îngrijorat de situaţia jurnalistului Khashoggi şi a cerut în repetate rânduri ca adevărul să fie descoperit.

“Secretarul general poate iniţia o investigaţie dacă toate părţile implicate vor cere acest lucru, sau dacă există un mandat legislativ din partea unei instituţii ONU”, a declarat Dujarric.

Cele patru organizaţii susţin că o anchetă internaţională trebuie să investigheze rolul Arabiei Saudite şi să identifice toate persoanele responsabile pentru ordonarea, planificarea şi executarea oricărei operaţiuni care are legătură cu dispariţia jurnalistului saudit.

Khashoggi, editorialist al publicaţiei The Washington Post şi un critic al politicilor Riadului, a dispărut la 2 octombrie după ce a intrat în consulatul saudit la Istanbul pentru a obţine acte pentru căsătorie.

Cele mai citite

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă