21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInternaționalParisul cheamă Moscova şi Washingtonul să prelungească tratatul START 3

Parisul cheamă Moscova şi Washingtonul să prelungească tratatul START 3

‘Să ne ferim de ideea că tratatele privind controlul armamentului aparţin Istoriei şi ar fi depăşite’, a declarat ministrul francez în cadrul unei audieri în Senat. ‘În contextul internaţional incert pe care îl cunoaştem, acestea sunt mai indispensabile ca oricând’, a adăugat ea.

Acuzându-se reciproc de încălcarea Tratatului INF, Washingtonul şi Moscova şi-au anunţat retragerea din acest acord crucial, semnat la sfârşitul Războiului Rece, în 1987.

Acest text abolea utilizarea – de către cele două ţări – a rachetelor cu lansare terestră cu rază de acţiune între 500 şi 5.500 km.

‘Suntem în faţa riscului de relansare a cursei înarmărilor, dar de asemenea a riscului de a vedea un nou episod de atacuri regulate împotriva multilateralismului’, a declarat Loiseau.

‘Îndemnăm Rusia şi SUA să prelungească până dincolo de 2021 Tratatul START 3 cu privire la arsenalele nucleare şi să negocieze tratatul succesor’, a afirmat ea.

Ultimul tratat bilateral de control al armamentului START 3 sau New Start, semnat în 2010, care prevede reducerea arsenalelor americane şi ruse, urmează să expire în doi ani. Ministrul adjunct rus de externe, Serghei Riabkov, a relansat vineri preocupările legate de o nouă cursă a înarmărilor, afirmând că START 3 ar putea ‘expira pur şi simplu la 5 februarie 2021 fără să fie prelungit’.

‘Dacă vrem să evităm să vedem domnia legii celor mai puternici cu riscul securităţii noastre, trebuie să continuăm să asigurăm supremaţia legii’, a afirmat Nathalie Loiseau, îndemnând la ‘construcţia unei adevărate autonomii strategice europene’.

Cele mai citite

VIDEO. Real Madrid, campioană pentru a 36-a oară în La Liga

Real Madrid a cucerit titlul în La Liga în mod matematic, după ce a obținut o victorie zdrobitoare împotriva echipei Cadiz, cu scorul de...

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă